Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Εσείς πίνετε τον καφέ σας τη σωστή ώρα;

Εσείς πίνετε τον καφέ σας τη σωστή ώρα;

Oι περισσότεροι δεν βγαίνουν το πρωί από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά εάν δεν έχουν πιεί έστω δύο γουλιές καφέ. Κάποιοι άλλοι έχουν μία κούπα καφέ και μπορούμε να πίνουν όλη μέρα, ακόμα κι αν ο καφές τους έχει κρυώσει. Αυτές οι μικρές συνήθειες δεν σημαίνει ότι είναι σωστές. Εσείς είστε σίγουροι ότι πίνετε καφέ τη σωστή ώρα;


Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών της Αμερικής, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για ένα ακόμα εμπνευσμένο βίντεο της ομάδας AsapScience στο ΥouΤube, η ιδανική ώρα για να απολαύσετε τον καφέ σας είναι μια ώρα αφού έχετε ξυπνήσει.

Κι όμως, όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο, αφού οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο καφές τους βοηθάει να ξυπνήσουν, οι επιστήμονες έχουν τη δική τους εξήγηση. Η παραγωγή κορτιζόλης στο σώμα, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες» συνδέεται με τον τρόπο που το σώμα ξυπνά με φυσικό τρόπο το πρωί. Η ώρα κατά την οποία κορυφώνεται η παραγωγή της είναι μεταξύ 8 και 9, δηλαδή οι ώρα που οι περισσότεροι ξυπνούν. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς η πρόσληψη καφεΐνης από τον οργανισμό με το που ξυπνήσει κανείς, δίνει το μήνυμα στο σώμα να παράγει ολοένα και λιγότερη κορτιζόλη.


Η επίδραση της καφεΐνης ουσιαστικά δεν επιτρέπει στην κορτιζόλη να βρίσκεται σε επιφυλακή και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ανοχής στον καφέ, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός σας μελλοντικά θα χρειάζεσαι όλο και περισσότερη ποσότητα καφέ για να αντιληφθεί τα οφέλη του.


Σημειώστε ότι η κορτιζόλη παράγεται σε υψηλά επίπεδα μεταξύ 12.00 και 13.00 το μεσημέρι και το απόγευμα 17.30 με 18.30, οπότε αυτές τις ώρες δεν πρέπει σύμφωνα με τους ειδικούς να πίνετε τον καφέ σας, γιατί πολύ απλά μειώνετε την επίδραση της καφεΐνης.
Καλό είναι για εκείνους που ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί ή σχετικά αργά, να γνωρίζουν ότι η παραγωγή κορτιζόλης αυξάνεται κατά 50% στον οργανισμό όταν εκείνος ξυπνήσει συνεπώς πρέπει να περιμένουν λίγη ώρα πριν ετοιμάσουν το αγαπημένο τους ρόφημα.

Ο κανόνας πάντως παραμένει και καλό είναι να τον εντάξετε στις συνήθειές σας, δηλαδή να πίνετε τον καφέ σας μία ώρα αφότου ξυπνήσετε.

Τώρα που μάθατε ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να πίνετε τον καφέ σας καιρός να καταρρίψετε και κάποιους μύθους για τον καφέ μαθαίνοντας την αλήθεια!