Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
«Affogato» στα Ιταλικά σημαίνει «πνιγμένος». Αυτός ο γευστικός και απολαυστικός συνδυασμός καφέ και παγωτού, είναι ιδανικός για τους baristi που αυτή την περίοδο «πνίγονται» εξυπηρετώντας διψασμένους τουρίστες, αλλά και για τους λάτρεις του καφέ που «καίγονται» να δοκιμάσουν κάτι δροσιστικό, όπως ένας espresso Affogato.
Το espresso Affogato είναι ιταλικής προέλευσης και συνδυάζει δύο παραδόσεις της γειτονικής χώρας: τον espresso και το gelato! Το όνομά του οφείλεται στο γεγονός ότι μια ή και περισσότερες μπάλες παγωτού βανίλια βυθίζονται, σαν να πνίγονται μέσα σε espresso.
H έντονη αντίθεση στη θερμοκρασία, αλλά και στη γεύση, καθώς ο καφές είναι πικρός ενώ το παγωτό είναι γλυκό, είναι αυτό που κάνει τους λάτρεις αυτού του ροφήματος, φανατικούς.
Το συγκεκριμένο ρόφημα είναι ιδανικό για το καλοκαίρι, αφού με τις υψηλές θερμοκρασίες όλοι έχουν ανάγκη κάτι δροσερό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να το απολαμβάνει όλο το χρόνο. Επίσης, ένα από τα προτερήματά του είναι ότι μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο, γευστικό και πολύ απολαυστικό επιδόρπιο μετά από το φαγητό!
Η κλασική συνταγή θέλει το Affogato να αποτελείται από espresso και παγωτό βανίλια. Με τα χρόνια όμως, τόσο οι baristi όσο και οι φανατικοί αυτού το ροφήματος το έχουν εξελίξει με διάφορες συνταγές. Μπορείτε για παράδειγμα να αντικαταστήσετε τον espresso με ρόφημα σοκολάτας ή βάση καφέ mocha και να πετύχετε ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη βανίλια με άλλες γεύσεις παγωτού, όπως φράουλα, φιστίκι κλπ., ενώ μπορείτε να δώσετε στη συνταγή σας ένταση, χρησιμοποιώντας κάποιο λικέρ. Μη διστάσετε επίσης να γαρνίρετε με κόκκους καφέ ή φρέσκα φρούτα ή κάποιο σιρόπι και ξηρούς καρπούς.
Όπως βλέπετε, ένα ρόφημα όπως το espresso Affogato σας δίνει άπειρες δυνατότητες για να αφήσετε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη!
Μπορεί το συγκεκριμένο ρόφημα να μην έχει ιδιαίτερους περιορισμούς, για να μπορέσετε όμως να πειραματιστείτε με επιτυχία, θα πρέπει πρώτα να έχετε τελειοποιήσει την τεχνική σας για την κλασική συνταγή.
Εκτέλεση
Τοποθετήστε τις μπάλες του παγωτού, κατά προτίμηση, σε ψηλό ποτήρι και περιχύστε με τον espresso. Γαρνίρετε με τους κόκκους καφέ.
Υπάρχουν κάποια dos and don'ts για να πετύχει κανείς τον τέλειο espresso Affogato:
- Προτιμήστε μια ποικιλία espresso με έντονη γεύση και χωρίς κάποιο επιπλέον άρωμα.
- Πειραματιστείτε με τις γαρνιτούρες.
- Απολαύστε το άμεσα!
- Αποφύγετε να κάνετε οικονομία στην ποιότητα του παγωτoύ. Τα καλής ποιότητας υλικά θα δώσουν στο ρόφημά σας καλύτερη γεύση και άρωμα.
- Αποφύγετε να σερβίρετε το παγωτό και τον espresso ξεχωριστά καθώς, εάν περάσει η ώρα, ο espresso θα κρυώσει και το παγωτό θα λιώσει.
Είτε είστε barista που θέλει να εξελίξει λίγο την γκάμα ροφημάτων του για το καλοκαίρι, είτε θέλετε να πειραματιστείτε στο σπίτι δημιουργώντας ένα απολαυστικό και κυρίως δροσιστικό ρόφημα, τότε το espresso Αffogato είναι η ιδανική επιλογή. Μια δοκιμή θα σας πείσει.