Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Γιατί λατρεύουμε τη γεύση του καφέ;

Γιατί λατρεύουμε τη γεύση του καφέ;

Εάν είστε λάτρεις του καφέ θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι το να πίνεις καφέ είναι μία μοναδική εμπειρία που βασίζεται στο άρωμα και την αίσθηση που αποπνέει μία ζεστή κούπα καφέ. Όμως, τι είναι αυτό που κάνει τον καφέ μία συνήθεια, σχεδόν εμμονή, και αποτελεί μία απόλαυση παρά την πικρή επίγευση που αφήνει;

Εστιάζοντας κανείς στην πραγματική γεύση του καφέ θα παρατηρήσει ότι η πικράδα που αφήνει στη γεύση δεν είναι πάντοτε μία ωραία αίσθηση, γι’ αυτό και η παγκόσμια κοινότητα του καφέ, με διάφορους τρόπους, προσπαθεί να την αποφύγει, χρόνια τώρα.

Όμως σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Northwestern University, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στo Scientific Reports, οι λάτρεις του καφέ δεν είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτή την πικρή γεύση, όπως θα περίμενοι κανείς. Ουσιαστικά, οι αισθήσεις τους είναι περισσότερο ανεπτυγμένες γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποκαλύπτει ένα ενδιαφέρον ψυχολογικό φαινόμενο που κρύβεται πίσω από την παθιασμένη αγάπη για τον καφέ.

Οι ερευνητές θέλησαν να δουν κατά πόσο η ευαισθησία των ατόμων στις διαφορετικές εντάσεις του καφέ σχετίζεται με την κατανάλωση του καφέ. Ανέλυσαν λοιπόν τα στοιχεία 400.000 ατόμων που βρήκαν στη Βιο-Τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία καταγράφει γενετικές πληροφορίες όσων δίνουν τη συγκατάθεσή τους για τη χρήση των στοιχείων τους. Οι ειδικοί εστίασαν σε τρεις διαφορετικές πικρές γεύσεις. Την καφείνη, την κινίνη (που δίνει στο tonic την πικράδα) και την προπυλοθειουρακίλη, μία πικρή συνθετική ένωση. Συσχέτισαν λοιπόν αυτές τις πληροφορίες με την ποσότητα του καφέ που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ημερησίως.

Όσοι είχαν ευαισθησία στις δύο ουσίες έπιναν λιγότερο καφέ την ημέρα, ενώ όσοι είχαν ευαισθησία στην καφεΐνη κατέληγαν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες. Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό, αφού η αποστροφή των ανθρώπων προς τις πικρές γεύσεις είναι εγγενής, χάρις στην αυτοάμυνα του οργανισμού, ο οποίος με αυτό τον τρόπο αποφεύγει την κατανάλωση δηλητηριωδών ουσιών; Οι ερευνητές καταλήγουν ότι αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερο ψυχολογικό φαινόμενο, καθώς οι λάτρεις του καφέ αποκτούν μία μοναδική σχέση με την καφεΐνη, εξαιτίας της διέγερσης που προκαλεί στον οργανισμό.

Με άλλα λόγια, η σχέση ανάμεσα σε δύο ερεθίσματα είναι εκείνη που κάνει τον καφέ μοναδικό. Διότι η πικρή γεύση της καφεΐνης συνοδεύεται από ενέργεια. Ετσι λοιπόν, μαθαίνει κανείς ότι μετά από την πικρή επίγευση έρχεται η διέγερση, όπως ακριβώς και τα σκυλιά του Pavlov. Η καφεΐνη είναι το πιο διάσημο ψυχοδιεγερτικό στον κόσμο, γι’ αυτό και ο κόσμος υπομένει μία γεύση που δεν είναι και η πιο ευχάριστη γενικώς.

Η πικρή αίσθηση του καφέ επισκιάζεται εξάλλου από το άρωμα, κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι συνδεδεμένο με την αντίληψη μας για τη γεύση. Η προδιάθεσή μας, λοιπόν, για τον καφέ βρίσκει την εξήγησή της στα γονίδιά μας, γι’ αυτό και αν πίνετε πολλά φλυτζάνια καφέ την ημέρα, δε σημαίνει πως κάνετε λάθος. Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια επίσης λένε ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία. Οπότε συνεχίστε να τον λατρεύετε.

Αγαπάτε τον καφέ, αλλά σας προβληματίζουν όσα ακούγονται για αυτόν; Διαβάστε τους μύθους και τις αλήθειες για τον καφέ και απολαύστε ελεύθερα (πάντοτε βέβαια σε λογικά πλαίσια)!