Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Τι είναι το Cup of Excellence;

Πριν από λίγο καιρό, ταξίδεψα στην Costa Rica ως διεθνής κριτής στο Cup of Excellence 2018. Μάθετε περισσότερα για αυτόν τον διαγωνισμό που είναι συνώνυμος με τον speciality coffee.

Ο όρος «specialty coffee» είναι ιδιαίτερα γνωστός τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους λάτρεις του καφέ. Λίγοι όμως γνωρίζουν την σημαντική διοργάνωση Cup of Excellence (CoE), η οποία συνεισφέρει σημαντικά στο κίνημα του specialty coffee, αλλά και στην ολοένα και αυξανόμενη παγκόσμια κοινότητα του καφέ. 


Γνωρίστε το Cup of Excellence

To Cup of Excellence είναι ένας διεθνούς φήμης διαγωνισμός, υψηλού κύρους, με την υποστήριξη του Alliance For Coffee Excellence, μέσω του οποίου δίνεται ίσως το σημαντικότερο βραβείο στον κόσμο του καφέ. Σε αυτόν τον διαγωνισμό, που έλαβε χώρα πρώτη φορά στη Βραζιλία το 1999, λαμβάνουν μέρος σήμερα 10 χώρες, με σκοπό να αναγνωριστούν και να αναδειχθούν οι καλύτερες σοδιές των παραγωγών καφέ της κάθε χώρας. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι σπάνιες αυτές σοδιές δημοπρατούνται, δίνοντας ακόμα ένα κίνητρο τους παραγωγούς να προσέχουν και να βελτιώνουν συνεχώς την ποιότητα του καφέ που παράγουν.

Οι καλύτερες σοδιές που αναδεικνύονται μέσω του Cup of Excellence λαμβάνουν το χρυσό βραβείο, το ανώτερο στον τομέα του καφέ και χαρακτηρίζονται ως μοναδικές.
 

Ποιες χώρες συμμετέχουν;

Οι δέκα χώρες που συμμετέχουν βρίσκονται στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Αφρική και είναι η Βραζιλία, το Μπουρούντι, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Μεξικό, η Νικαράγουα και η Ρουάντα.
 

graph

Πηγή: allianceforcoffeeexcellence.org
 

Πρόκειται για χώρες με μεγάλη παράδοση στον καφέ και όχι άδικα, καθώς οι τοπικοί παραγωγοί προσπαθούν ώστε να δημιουργούν συνεχώς, πιο premium καφέδες.
 

Ποιοι επιλέγουν τις νικητήριες σοδειές και φάρμες και ποια είναι η διαδικασία;

Τα αποτελέσματα του Cup of Excellence για κάθε χώρα προκύπτουν από δύο επιτροπές. Η μία αποτελείται από έμπειρους γευσιγνώστες που ζουν στην εκάστοτε χώρα και έχουν περάσει ένα ειδικό test και η άλλη, από ένα διεθνές πάνελ με έμπειρους γευσιγνώστες από όλον τον κόσμο.

H διαδικασία αξιολόγησης χωρίζεται σε 3 φάσεις

1. Οπτική εξέταση

2. Γευστική δοκιμή στα τυφλά και βαθμολόγηση

3. Ανάδειξη των καλύτερων σοδειών

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω διάγραμμα, ο έλεγχος που γίνεται για την κάθε σοδειά στην κάθε φάση είναι ενδελεχής. Μόνο το τέλειο είναι αρκετό!

Αξίζει να αναφερθεί ότι για έναν διαγωνισμό με 300 συμμετοχές, όπου μόνο ο μέσος όρος θα περάσει στην επόμενη φάση, αξιολογούνται 8,500 κούπες!

infographic

Πηγή: allianceforcoffeeexcellence.org

Γιατί αυτή η διοργάνωση είναι σημαντική για τον χώρο του καφέ; 

Αρχικά, χιλιάδες εταιρείες εμπιστεύονται τη διοργάνωση, αλλά και τη διάκριση του Cup of Excellence προκειμένου να ανακαλύψουν σπάνιους καφέδες. Από την άλλη, η ζωή χιλιάδων παραγωγών καφέ άλλαξε ριζικά, καθώς η συμμετοχή σε αυτόν τον διαγωνισμό τους προσέφερε αναγνώριση αλλά και κέρδος, ενώ τους παρότρυνε να βελτιώνουν συνεχώς τον τρόπο επεξεργασίας του καφέ που παράγουν και κατά συνέπεια την ποιότητά του, εξελίσσοντας έτσι τον τομέα του specialty coffee.

Επίσης, μέσω των ενδελεχών ελέγχων που γίνονται για την αξιολόγηση της εκάστοτε συμμετοχής προκύπτουν πολύ σημαντικά ευρήματα, τα οποία αφορούν κυρίως τους παράγοντες που επηρεάζουν τις σοδειές κάθε χώρας, όπως το κλίμα, τον τόπο, το είδος επεξεργασίας, την ποικιλία κλπ. Αυτά τα σημαντικά ευρήματα καταγράφονται και είναι διαθέσιμα σε όσους θέλουν να τα μελετήσουν προκειμένου να βγάλουν κάποια συμπεράσματα.

Τέλος, μπορεί η Ελλάδα να μη συμμετέχει στο Cup of Excellence, όμως αυτή η διοργάνωση θα έπρεπε να ενδιαφέρει όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με το specialty coffee.

Εάν σας ενδιαφέρει να πάρετε μια γεύση από specialty coffee, ενημερωθείτε για το σεμινάριο γευσιγνωσίας του barista.gr σε συνεργασία με το Specialty Coffee Association Europe (SCAE).