Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Χώρα – συνώνυμο της ποικιλία Robusta και δεύτερη σε παραγωγή καφέ παγκοσμίως, το μαγευτικό Βιετνάμ είναι ένας προορισμός που ενθουσιάζει τους coffee lovers και όχι μόνο!
Η ιστορία του καφέ στο Βιετνάμ ξεκινά το 1857, περίοδος κατά την οποία η χώρα αποτελούσε γαλλική αποικία. Συγκεκριμένα, ένας καθολικός ιερέας από τη Γαλλία ήταν αυτός που έφερε ένα φυτό Coffea arabica και το φύτεψε στην αυλή μιας μικρής εκκλησίας στα υψίπεδα του Βιετνάμ. Αυτό το φυτό έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία μιας ολόκληρης χώρας!
Από τότε, η παραγωγή του καφέ οργανώθηκε, αναπτύχθηκε και παρότι υπήρξε μια παύση λόγω του πολέμου του Βιετνάμ (1955-1975), οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του 1986 βοήθησαν ώστε να επανέλθει και να ξεπεράσει τα προπολεμικά επίπεδα! Έτσι, το Βιετνάμ φιγουράρει πλέον στη 2η θέση της λίστας των χωρών με τις μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής καφέ στην παγκόσμια αγορά.
Το κέντρο της παραγωγής του καφέ είναι η Buôn Mê Thuột, η πρωτεύουσα της επαρχίας Đắk Lắk Province, στα κεντρικά υψίπεδα του Βιετνάμ. Το μικροκλίμα στις φυτείες καφέ της περιοχής είναι ιδανικό για την καλλιέργεια διαφόρων ποικιλιών καφέ. Παρότι το Βιετνάμ είναι κυρίως γνωστό για την εξαγωγή Robusta, η Arabica, η Catimor και η Chari συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ποικιλίες που παράγονται, οι οποίες συνδυάζονται και δημιουργούν blends με ξεχωριστά γευστικά προφίλ.
Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια πότε ο καφές έγινε το αγαπημένο ρόφημα των Βιετναμέζων, αντικαθιστώντας το τσάι στις προτιμήσεις και τις κούπες τους. Σήμερα, ο καφές είναι κομμάτι της καθημερινότητας στις μεγάλες πόλεις και στα χωριά του Βιετνάμ και οι δυο κύριες παραλλαγές του έχουν ορκισμένους fans.
Ο βιετναμέζικος καφές φίλτρου ετοιμάζεται με τη βοήθεια ενός ειδικού σκεύους με διάτρητο φίλτρο (phin), στο οποίο τοποθετείται ο χοντρά αλεσμένος καφές και στη συνέχεια το ζεστό νερό. Ο καφές εκχυλίζεται κατευθείαν στην κούπα, έχει πολύ δυνατή γεύση και μπορεί να καταναλωθεί και παγωμένος. Οι περισσότεροι τον απολαμβάνουν με την προσθήκη συμπυκνωμένου ζαχαρούχου γάλατος, παράδοση που κρατάει από την εποχή που οι Γάλλοι άποικοι δεν έβρισκαν εύκολα φρέσκο γάλα.
Η βιετναμέζικη εκδοχή του cappuccino, το Cà Phê Trứng, είναι σίγουρα ένας από τους πιο ασυνήθιστους καφέδες στον κόσμο! Φτιάχνεται από κρόκο αυγού που έχει χτυπηθεί με συμπυκνωμένο γάλα μέχρι να δημιουργηθεί μια κρέμα, η οποία στη συνέχεια χύνεται πάνω από μια κούπα ζεστού Βιετναμέζικου καφέ Robusta.
Αν όλα τα παραπάνω σου ξύπνησαν την επιθυμία για ένα ταξίδι στο μακρινό Βιετνάμ, δεν είσαι μόνος/η. Μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα, μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα κι άλλη μια χώρα του καφέ: τη Γουατεμάλα!