Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Το λεξιλόγιο του cupping!

Το λεξιλόγιο του cupping!

To cupping, κοινώς η διαδικασία γευσιγνωσίας του καφέ, για να πραγματοποιηθεί σωστά, εκτός από το να διαθέτετε οξυμένες αισθήσεις, απαιτεί να γνωρίζετε τους όρους και τις έννοιες που τη χαρακτηρίζουν. Έτσι, συγκεντρώσαμε τις πιο βασικές από αυτές σε ένα mini λεξικό, το οποίο αξίζει μια θέση στους σελιδοδείκτες σας.

Οι ποικιλίες του καφέ που υπάρχουν στην αγορά είναι εκατοντάδες και καθεμία από αυτές έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τα οποία αναγνωρίζονται μέσω του cupping. To cupping ή γευσιγνωσία είναι μια συναρπαστική διαδικασία, στην οποία οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν, αξιολογούν και συγκρίνουν το γευστικό προφίλ και το άρωμα διαφόρων ποικιλιών καφέ.

Καθώς πρόκειται για μια μεθοδική διαδικασία, είναι λογικό να υπάρχει μια σειρά όρων που αναφέρονται σε αυτή και παρακάτω παρουσιάζονται μαζί με την προτεινόμενη περιγραφή τους, σύμφωνα με τα πρότυπα του SCAE.

☕ Acidity

οξύτητα του καφέ, η οποία διαμορφώνει τη γεύση του και προκύπτει από τη διάλυση συγκεκριμένων οξέων. 

☕ Aftertaste

Η επίγευση του καφέ που δημιουργείται από το συνδυασμό της γεύσης και του αρώματός του.

☕ Aroma

Στο cupping, το άρωμα του καφέ είναι αυτό που αναδύεται μόλις ολοκληρωθεί το brewing και μετά το σπάσιμο της κρούστας (βλέπε: crust) που δημιουργείται.

☕ Astringent

Η στυφή επίγευση που δημιουργεί συναίσθημα ξηροστομίας και δεν είναι επιθυμητό χαρακτηριστικό του καφέ.

☕ Balance

Η ισορροπία που προκύπτει από τον ευχάριστο συνδυασμό δυο τουλάχιστον βασικών γεύσεων.

☕ Basic Tastes

Οι πέντε βασικές γεύσεις: γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό και umami (νόστιμο).

☕ Body

Το σώμα του ροφήματος καφέ, το οποίο πρέπει να δημιουργεί μια γεμάτη, έντονη και ευχάριστη αίσθηση στο στόμα. 

☕ Break

H αξιολόγηση του αρώματος μιας ποικιλίας καφέ αμέσως μετά το σπάσιμο της κρούστας.

☕ Crust

Η κρούστα που δημιουργείται στην επιφάνεια του φλυτζανιού από τους βρεγμένους κόκκους καφέ μετά την επαφή τους με το ζεστό νερό και η αξιολόγηση του αρώματος, πριν το σπάσιμό της με το ειδικό κουτάλι. 

☕ Dry

Η αξιολόγηση της ευωδιάς των στεγνών κόκκων του καφέ μετά το άλεσμα και πριν το brewing.

☕Flavour

H γευστική αίσθηση που δημιουργείται από τον συνδυασμό των επιμέρους γεύσεων και του αρώματος, όταν ο καφές είναι στην υγρή φάση του cupping.

☕Mouthfeel

Η αίσθηση που δημιουργείται στο στόμα πριν και μετά την κατάποση.

☕Olfaction

Η αίσθηση της όσφρησης, της ικανότητας να αντιλαμβανόμαστε το άρωμα, την ευωδιά και τις διάφορες οσμές.