Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Μετατρέψτε τη δουλειά σας ως barista σε... καριέρα!

Μέχρι σχετικά πρόσφατα η δουλειά του barista, θεωρούνταν από αρκετούς ένα ευκαιριακό επάγγελμα. Μέχρι που η βιομηχανία του καφέ εξελίχθηκε τόσο, ώστε σήμερα ένας barista με δεξιότητες και γνώσεις να απολαμβάνει αναγνώρισης και να θεωρείται απαραίτητος για ένα καφέ που επενδύει στην ποιότητα. Και το σημαντικότερο, ένας barista πλέον μπορεί να χτίσει μια σπουδαία καριέρα στο χώρο του.

Εάν ανήκετε σε εκείνους που λατρεύουν τον καφέ και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη βιομηχανία του καφέ, και δη εάν είστε barista, τότε σίγουρα πρέπει να επενδύσετε στη δουλειά σας για να εξελιχθείτε και να πετύχετε τους στόχους σας.

Στη σημερινή εποχή, ένας barista μπορεί εύκολα να μετατρέψει το πάθος του για καλό καφέ σε επιτυχημένη καριέρα, αρκεί να το θέλει πραγματικά. Δείτε μερικά σημαντικά tips που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε.
 

Η γνώση είναι το παν


Ακόμα κι αν ο καφές που σερβίρετε θεωρείται εξαιρετικός επενδύστε στις γνώσεις σας. Διευρύνετε το γνωστικό σας πεδίο για όλη την αλυσίδα του καφέ, από την παραγωγή και το roasting μέχρι το latte art, παρακολουθώντας τα εξειδικευμένα σεμινάρια που σας προσφέρουν πιστοποίηση.

Στη χώρα μας, τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται από το ελληνικό παράρτημα του Speciality Coffee Association of Europe (SCAE) παρέχουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων για ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο και φυσικά μια αναγνωρισμένη πανευρωπαϊκά πιστοποίηση, μέσω του Coffee Diploma.


Εάν είστε ήδη επαγγελματίας το καλύτερο για εσάς είναι να ολοκληρώσετε τους κύκλους των σεμιναρίων, φτάνοντας μέχρι το professional επίπεδο, που θα σας δώσει ακόμη και τις πιο εξειδικευμένες πληροφορίες και τεχνικές σε θέματα όπως o Green Coffee, η γευσιγνωσία, το brewing, το roasting και τα απαραίτητα barista skils. Με αυτό τον τρόπο θέτει κανείς σαφώς τις σωστές βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να εξελίξει την καριέρα του.
 

Ακολουθήστε τα πρότυπά σας

Σήμερα, η βιομηχανία του καφέ διεθνώς διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό. Μην μένετε μακριά από τις εξελίξεις! Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να έρθετε σε επαφή με τους ανθρώπους του χώρου που θαυμάζετε και φυσικά να προσπαθήσετε να εργαστείτε πλάι τους.

Η εμπειρία που θα αποκομίσετε θα σας ανοίξει σίγουρα το δρόμο για μια σίγουρη καριέρα αφού μέσα από εκείνους θα μάθετε να εφαρμόζετε στην πράξη όλες τις τεχνικές που έχετε διδαχθεί ή οι ίδιοι σας αποκαλύπτουν.

Επιπλέον, πάρτε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις για τον καφέ. Γνωρίστε σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν διακριθεί και μιλήστε μαζί τους. Ρωτήστε τους πως τα κατάφεραν και ακολουθήστε το παράδειγμά τους.
 

Δουλέψτε σκληρά


Είναι γεγονός ότι μόνο με σκληρή δουλειά καταφέρνει κανείς να πετύχει. Στην επαγγελματική σας πορεία πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τις ευκαιρίες και φυσικά να λαμβάνετε τις σωστές αποφάσεις.

Χρειάζονται πολλές ώρες, επίπονης σε κάποιες περιπτώσεις, εργασίας, για να δημιουργήσετε το δικό σας μύθο. Μη φοβηθείτε -ακόμα κι αν οι συνθήκες φαινομενικά δε σας το επιτρέπουν- να εφαρμόσετε όσα έχετε ήδη μάθει και να πειραματιστείτε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα φέρει τη δική σας σφραγίδα.

Στο barista jobs μπορείτε να βρείτε εύκολα και γρήγορα τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως αναρτήστε τα δικά σας στοιχεία και κάντε την αρχή για το απαραίτητο networking και σίγουρα θα έρθει μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για μια νέα δουλειά.


Εάν βλέπετε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά, και είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, τότε σίγουρα θα ξεκλειδώσετε τις πόρτες που πρέπει, για να κάνετε τα σωστά βήματα στην καριέρα σας.

Μπορεί να έχετε επιλέξει ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχει μεγάλη προσφορά και συνεπώς ανταγωνισμός, ωστόσο μια καριέρα χτίζεται σε γερές βάσεις και αυτές είναι η αγάπη για την τέχνη του καφέ, η ολοκληρωμένη κατάρτιση και η φαντασία. Οπότε, εάν έχετε αυτά τα χαρακτηριστικά σίγουρα θα ξεχωρίσετε. Διαβάστε τα χαρακτηριστικά του καλού barista.