Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Ο βασικός εξοπλισμός ενός barista!

Κάθε επάγγελμα έχει τα απαραίτητα εργαλεία του, συνεπώς και ένας barista χρειάζεται μια σειρά από αυτά για να φέρει εις πέρας το έργο του. Ποια είναι τα σύνεργα που δεν μπορούν να λείπουν από τον πάγκο ενός νέου barista;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ξεμπερδέψει με το «βαρύ πυροβολικό» του πάγκου ενός barista: τη μηχανή espresso! Διαλέξατε αυτήν που ταιριάζει στις ανάγκες της επιχείρησης στην οποία εργάζεστε και την πλαισιώσατε με τους αναπόσπαστους συντρόφους της: τον μύλο άλεσης και τη ζυγαριά ακριβείας. 

Τι άλλο λείπει για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε μοναδικά ροφήματα με βάση τον espresso; 

Συγκεντρώσαμε τα εργαλεία που αποτελούν το starter kit κάθε επίδοξου barista!

1. Πατητήρι καφέ

blog

Η σωστή εκχύλιση espresso απαιτεί τη σωστή κατανομή του αλεσμένου καφέ στο καλαθάκι, η οποία με τη σειρά της απαιτεί ένα tamper ή πατητήρι καφέ! Προσοχή: φροντίστε το tamper που θα διαλέξετε να ταιριάζει απόλυτα με το καλάθι του portafilter που χρησιμοποιείτε. 

Προτείνουμε το πατητήρι της Barista Selections (φωτογραφία), με εργονομική λαβή από ανοδιωμένο αλουμίνιο, επίπεδη βάση και διάμετρο 58,5mm για να εφαρμόζει τέλεια στο καλαθάκι.

2. Tamping Mat

Για να προστατεύσετε τον πάγκο σας από την πίεση που ασκείτε στο κλείστρο με το πατητήρι, χρειάζεστε ένα tamping mat ή αλλιώς θέση πατητηριού. Το tamping mat πρέπει να είναι εργονομικά σχεδιασμένο, φτιαγμένο από ανθεκτικό υλικό κατάλληλο για την επαφή με τρόφιμα και να διαθέτει μια κοιλότητα όπου να τοποθετείτε το πατητήρι σας, όπως το tamping mat της Concept Art:

blog

3. Knock Box

blog

Φτιάξατε μια δόση espresso, ώρα να ξεφορτωθείτε τον χρησιμοποιημένο καφέ. Ένα... knock του portafilter στο knock box της Barista Selections και καθαρίσατε!

4. Γαλατιέρα

coffee

Cappuccino χωρίς αφρόγαλα δεν γίνεται, έτσι η γαλατιέρα είναι πάντα παρούσα στον πάγκο του barista. Επενδύστε σε μια προσεγμένη κατασκευή που να σας επιτρέπει να ελέγχετε κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής του αφρογάλατος: από τη σωστή περιστροφή του γάλακτος και τη μέγιστη διόγκωσή του, μέχρι το σταθερό κράτημα που θα σας διευκολύνει στη δημιουργία latte art. 

γαλατιέρα από ανοξείδωτο ατσάλι της Motta Metallurgica έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και θα σας συντροφεύσει σε αμέτρητες παραγγελίες cappuccino. 

5. Πινέλο καθαρισμού μύλου

pcs

Ο μύλος άλεσης δουλεύει σκληρά για εσάς καθημερινά. Είναι λοιπόν λογικό να συγκεντρώνονται υπολείμματα καφέ στα μαχαίρια του, τα οποία δεν πρέπει να μείνουν εκεί στο τέλος της ημέρας. Εξαφανίστε τα με μια ειδική βούρτσα καθαρισμού μύλου άλεσης με φυσική τρίχα, όπως αυτή της Concept Art που απεικονίζεται παραπάνω. 

Από τα απολύτως απαραίτητα στα... απαραίτητα!

Τα πέντε σύνεργα που παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα αποτελούν το βασικό εξοπλισμό κάθε barista, καθώς χωρίς αυτά δεν μπορεί να εκτελέσει θεμελιώσεις εργασίες που απαιτούνται για την παραγωγή ροφημάτων.

Φυσικά, η «εργαλειοθήκη» συμπληρώνεται με μια σειρά από αξεσουάρ για baristi που κάνουν τη ζωή κάθε επαγγελματία του καφέ πιο εύκολη, ενώ όσο πιο βαθιά μπαίνει κανείς στον χώρο τόσο ανακαλύπτει νέα εργαλεία, συσκευές και μεθόδους παρασκευής καφέ.

Γιατί ο καφές είναι μια ενασχόληση την οποία δύσκολα θα βαρεθεί κανείς και γίνεται ακόμα πιο απολαυστική με τα κατάλληλα σύνεργα!