Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Barista essentials: τα αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπουν απ' τον πάγκο σου!

Κάθε επάγγελμα έχει τα μυστικά του, αλλά και τα απαραίτητα αξεσουάρ. Τι χρειάζεται ένας barista για να δημιουργήσει μοναδικά ροφήματα που θα κλέψουν τις καρδιές των απανταχού coffee lovers;

Η τέχνη του καλού καφέ έχει πολλούς παράγοντες επιτυχίας και μια σειρά από «όπλα», τα οποία στα χέρια ενός barista εξασφαλίζουν ποιότητα, γευστικό αποτέλεσμα και ευκολία στην καθημερινή ενασχόλησή του με τον καφέ. 

Συγκεντρώσαμε τα επτά απαραίτητα αξεσουάρ για έναν barista, επαγγελματία ή ερασιτέχνη, σε μια χρήσιμη λίστα, στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε ανά πάσα στιγμή. 

1. Δοσομετρικό ποτηράκι

Ιδανικό για μέτρηση της εκχύλισης του espresso και απαραίτητο για να τελειοποιήσετε τη σταθερότητα και επαναληπτικότητα στην παρασκευή των ροφημάτων σας.

blog 2

2. Ειδική βούρτσα καθαρισμού

Ο καθαρισμός της μηχανής σας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την καλή ποιότητα του καφέ. Μια ειδική βούρτσα είναι απαραίτητη για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα από τη ντουζιέρα του γκρουπ και να έχετε μια μηχανή espresso που λάμπει κυριολεκτικά από καθαριότητα!

blog 3

3. Σκόνη καθαρισμού υπολειμμάτων καφέ

Για τον καθημερινό καθαρισμό του group και των portafilter της μηχανής σας, εκτός από την ειδική βούρτσα, χρειάζεστε και μια επαγγελματική σκόνη καθαρισμού που να εξαλείφει τα υπολείμματα καφέ.

Προτιμήστε μια συμπυκνωμένη φόρμουλα, με ειδική σύνθεση για ελεγχόμενη διαλυτότητα, εύκολο ξέβγαλμα, και αποτελεσματικό καθάρισμα.

blog 4

4. Επαγγελματικό καθαριστικό αλάτων

Τα άλατα είναι ένας από τους πιο... αδίστακτους εχθρούς της μηχανής σας. Έτσι, καλό είναι κάθε δύο μήνες περίπου να πραγματοποιείτε αφαλάτωση της μηχανής σας χρησιμοποιώντας το κατάλληλο καθαριστικό. 

Μην ξεχνάτε ότι, στα πλαίσια της συντήρησης της μηχανής σας, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αφαλάτωση πιο συχνά απ' ότι μια φορά το δίμηνο, ανάλογα με τις συνθήκες χρήσης της μηχανής (π.χ. την ποιότητα του νερού).

blog 5

5. Θερμόμετρο ροφημάτων

Για να τελειοποιήσετε το αφρόγαλα και τις latte art δημιουργίες σας χρειάζεστε, τουλάχιστον στις πρώτες προσπάθειές σας, ένα ειδικό θερμόμετρο. 

Αναζητήστε ένα θερμόμετρο που να έχει:

  •  Ένδειξη προειδοποίησης προσέγγισης κατάλληλης θερμοκρασίας για την παρασκευή  αφρογάλατος.
  • Ένδειξη, με πράσινο χρώμα, κατάλληλης θερμοκρασίας για την παρασκευή αφρογάλατος.
  •  Ένδειξη, με κόκκινο χρώμα, διακύμανσης θερμοκρασίας στην υπερθέρμανση γάλακτος.

 

blog 6

6. Πατητήρι espresso

Το σωστό πάτημα του espresso παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ποιότητα και τη γεύση του τελικού ροφήματος. Συνεπώς, το πατητήρι ή tamper είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παρασκευής ενός espresso και απαραίτητο εργαλείο για κάθε barista.

Κατά την επιλογή σας θα πρέπει να μην ξεχάσετε ότι το σωστό πατητήρι πρέπει να έχει ακριβώς την ίδια διάμετρο με το portafilter της μηχανής σας.

blog 7

7. Πετσέτα καθαρισμού barista

Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη με μια βολική πετσέτα που απομακρύνει τα υπολείμματα καφέ από το portafilter γρήγορα και αποτελεσματικά. Επιλέξτε ιδανικά μια πετσέτα με κρίκο για να την κρεμάτε στο άψε σβήσε!

blog 1

Πού θα βρείτε όλα τα παραπάνω;

Δεν χρειάζεται να χάσετε χρόνο αναζητώντας τα απαραίτητα αξεσουάρ ενός barista! Θα τα βρείτε όλα σε μεγάλη ποικιλία στο barista.gr, μαζί με όλα τα εργαλεία, τα ανταλλακτικά, τους μύλους άλεσης κι ό,τι άλλο πρέπει να έχει στη διάθεσή του κάθε καλλιτέχνης του καφέ.