Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Οι 5 καλύτερες μηχανές espresso για το σπίτι!

Οι 5 καλύτερες μηχανές espresso για το σπίτι!

Αν ο καφές είναι για εσάς κάτι παραπάνω από μια καθημερινή απόλαυση, είναι ένα χόμπι, και θα θέλατε να αφιερώσετε λίγο περισσότερο από τον προσωπικό σας χρόνο για να μάθετε πώς θα τον φτιάχνετε ακόμα καλύτερο, τότε πάρτε μια κούπα καφέ και δείτε ποιες μηχανές και γιατί θεωρούνται ιδανικές για το σπίτι.

Ως επίδοξος home barista και λάτρης του κινήματος specialty coffee, θα έχετε δοκιμάσει πολλά. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι που δίνει μια καλή μηχανή espresso. Εάν, λοιπόν, θέλετε ο καφές που ετοιμάζετε κάθε πρωί πριν πάτε στο γραφείο όχι μόνο να σας ξυπνά, αλλά να διεγείρει τις αισθήσεις σας, παρασύροντάς σας σε μια απολαυστική εμπειρία, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε το επόμενο βήμα και να επενδύσετε σε μια καλή μηχανή καφέ espresso.

Πράγματα που καλό είναι να λάβετε υπόψη σας

Για να αποφασίσετε ποια μηχανή espresso είναι ιδανική για εσάς και μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα παρακάτω:

  1. Την ποιότητα του καφέ espresso που θέλετε.
  2. Τον έλεγχο που θέλετε να έχετε στο τελικό ρόφημα.
  3. Την πίεση της αντλίας, η οποία καθορίζει το ποσοστό του αρώματος που θα εκχυλιστεί από τον καφέ, αλλά και την ποιότητα της κρέμας.
  4. Τον χώρο που έχετε διαθέσιμο για να την τοποθετήσετε.
  5. Εάν θέλετε να φτιάχνει ροφήματα με γάλα, όπως cappuccino ή latte.
  6. Την ενέργεια που καταναλώνει. Οι μεγαλύτερες μηχανές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα, όμως πολλά μοντέλα διαθέτουν επιλογές για εξοικονόμηση ενέργειας.
  7. Τις προσωπικές σας προτιμήσεις σε σχέση με το χρώμα της μηχανής, τον κατασκευαστή κλπ.
  8. Το πόσο εύκολο είναι να βρείτε στην αγορά ανταλλακτικά. Στο barista.gr αναλαμβάνουμε τηνεπισκευή των περισσότερων μηχανών που υπάρχουν στην αγορά, ενώ στο e-shop μας μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα πολλά ανταλλακτικά.
  9. Τη συντήρηση και το καθάρισμα που πρέπει να κάνετε σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, πόσο εύκολος είναι ο καθαρισμός του drip tray και του portafilter;

Οι βασικές κατηγορίες των μηχανών espresso

• Οι αυτόματες μηχανές: Εάν τα παραπάνω σας φαίνονται αρκετά πολύπλοκα, για αρχή, μπορείτε να επιλέξετε μια αυτόματη μηχανή, που σας δίνει μια κάποια ελευθερία, ενώ παράλληλα αυτοματοποιεί και κάποιες διαδικασίες. Επιλέγετε το πρόγραμμα που θέλετε και η μηχανή παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 Οι prosumer (ημι-επαγγελματικές) μηχανές: Αυτές οι μηχανές, ουσιαστικά, διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τις επαγγελματικές μηχανές, όπως group head και ακροφύσιο. Έτσι, καλείστε να παρασκευάσετε το ρόφημα καφέ της επιλογής σας, όπως ένας barista. Θα πρέπει να ελέγξετε τον βαθμό της άλεσης, την πίεση στο πάτημα κλπ. Αυτή η διαδικασία χρειάζεται αρκετή εξάσκηση, αλλά αν ο καφές είναι το χόμπι σας τότε μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά!

Οι 3 διαφορετικοί τύποι μηχανών espresso

Εκτός από την κατηγορία, κάτι άλλο που καλό είναι να γνωρίζεται είναι και οι τύποι μηχανών espresso:

• Οι μηχανές espresso με μονό boiler: οOι οικιακές μηχανές espresso με μονό boiler διαθέτουν έναν θερμοστάτη που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού για την εκχύλιση καφέ και έναν θερμοστάτη που ρυθμίζει τη θερμοκρασία για το νερό που χρησιμοποιείται για τον ατμό, κατά περίσταση μηχανές μονού boiler διαθέτουν ηλεκτρονική ρύθμιση θερμοκρασίας μέσω PID το οποίο δέχεται πληροφορίες για την θερμοκρασία του νερού από έναν αισθητήρα θερμοκρασίας.

• Οι μηχανές espresso με διπλό boiler: Αυτές οι μηχανές απευθύνονται κυρίως σε αυτούς που απαιτούν μεγάλη σταθερότητα και σε επαγγελματίες καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στην παραμετροποίηση της θερμοκρασίας ξεχώριστά για τον καφέ και ξεχωριστά για τον ατμό.

• Οι μηχανές espresso με εναλλάκτη θερμότητας (ή θερμοσιφωνικές): Ο εναλλάκτης θερμότητας (heat exchanger) σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε ταυτόχρονη εκχύλιση και βράσιμο στο γάλα, έχουν αρκετά μεγάλη πίεση στον ατμό και ικανοποιητική σταθερότητα στην θερμοκρασία.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους τύπους των μηχανών και τα χαρακτηριστικά τους, πατήστε εδώ.

5 μηχανές καφέ espresso που θα ζήλευε κάθε home barista

1. Lelit PL41 Plust PID (510 EUR +ΦΠΑ)

PL41 PLUST PID είναι μια μηχανή που η ποιότητα στο φλυτζάνι πλησιάζει αυτή των επαγγελματικών μηχανών καφέ. Με 300ml boiler για τον καφέ και PID η σταθερότητα κατά την εκχύλιση είναι πολύ μεγάλη.

lelit

Δείτε τη PL41 PLUST PID στo eshop barista.gr

 

2. Lelit PL41 Tem PID (410 EUR +  ΦΠΑ)

Η PL41 Tem PID είναι μια μηχανή μονού boiler με pid για την ρύθμιση θερμοκρασίας και τεχνικά χαρακτηριστικά επαγγελματικής μηχανής.

coffee

Δείτε τη PL41 Tem PID στo eshop barista.gr

 

3. ECM Classika PID (970 EUR + ΦΠΑ)

ECM Classika PID, είναι μια μηχανή καφέ μονού boiler με ψηφιακή ρύθμιση της θερμοκρασίας, ένδειξη του χρόνου εκχύλισης, ανοξείδωτο boiler 750ml και Ε61 group.

barista

Δείτε τη ECM Classika PID στo eshop barista.gr

 

4. Rocket Appartamento (1.020 EUR + ΦΠΑ)

Η μηχανή Appartamento της Rocket Espresso Milano διαθέτει heat exchanger και συμπεριλαμβάνει μονό και διπλό επαγγελματικό portafilter.

blog

Δείτε τη Rocket Appartamento στo eshop barista.gr


5. Rocket R58 Dual Boiler Pid (1.070 EUR +  FPA)

Η μηχανή R58 Dual Boiler PID της Rocket Espresso Milano διαθέτει 2 boiler, των οποίων η θερμοκρασία μπορεί να προγραμματιστεί μέσω εξωτερικής ψηφιακής συσκευής PID.blog

Δείτε τη Rocket R58 Dual Boiler Pid στo eshop barista.gr