Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Ποιο είναι το καλύτερο μη γαλακτοκομικό γάλα για specialty coffee;

Ποιο είναι το καλύτερο μη γαλακτοκομικό γάλα για specialty coffee;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξετε μη γαλακτοκομικό γάλα και πολλοί τύποι για να διαλέξετε. Αλλά ποιο φυτικό γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για specialty coffee; Μπορεί ένας vegan cappuccino να έχει καλή γεύση; Αυτό και άλλα ερωτήματα που απασχολούν τους baristi θα απαντηθούν σε αυτό το άρθρο.

Ιδιοκτήτες μεγάλων αλυσίδων καφέ, παραδέχονται πως τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία η ζήτηση για vegan καφέδες με μη γαλακτοκομικά προϊόντα και ομολογούν πως μολονότι, σε γενικές γραμμές το κόστος κάθε τύπου φυτικού γάλακτος είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερο από αυτό του ζωικού, είναι πλέον σχεδόν απαραίτητο να υπάρχει και αυτή η επιλογή για τους πελάτες τους.

Πόσο καλή γεύση όμως έχει ένας καφές με φυτικό γάλα και πόσο καλή «συμπεριφορά» έχει το φυτικό γάλα όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή ενός specialty coffee;

Όσα γνωρίζατε για το ζωικό γάλα δεν μπορεί να σας βοηθήσει στην σωστή διαχείριση και επιλογή του φυτικού γάλακτος.

Ας δούμε τι ισχύει για κάθε έναν από τους πιο δημοφιλείς τύπους φυτικού γάλακτος.


Γάλα σόγιας

Είναι το δημοφιλέστερο φυτικό γάλα και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από όσους αποφεύγουν τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα ή έχουν κάποια αλλεργία σε κάποιους καρπούς ή δυσανεξία στη λακτόζη.

Το μεγάλο του μειονέκτημα είναι πως δεν δημιουργεί εύκολα «τέλειο αφρό». Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν πως αν ένας barista πειραματιστεί με γάλα σόγιας από διαφορετικές εταιρείες, θα εντοπίσει στην αγορά και κάποια brands που το δικό τους γάλα σόγιας φτιάχνει αφρό που «στέκεται» και έχει «καλή υφή».

Επίσης, όταν κάποιος φτιάχνει αφρόγαλα με γάλα σόγιας θα πρέπει να φροντίσει να μειώσει τη θερμοκρασία (αυτό ισχύει σχεδόν με όλα τα άλλα φυτικά γάλατα) και να αλλάξει, να πειραματιστεί και να προσαρμόσει το ρυθμό και την ταχύτητα στο χτύπημα για να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα.

Η γεύση του, από άλλους περιγράφεται ως παρόμοια με αυτή ενός άγευστου ζωικού γάλακτος, ενώ άλλοι θεωρούν πως έχει περίεργη γεύση που θυμίζει... χαρτόνι.

Σε γενικές γραμμές, γευστικά το γάλα σόγιας, ταιριάζει περισσότερο με ποικιλίες καφέ από χώρες της Λατινικής Αμερικής και λιγότερο με αυτές από χώρες της Αφρικής, που συνήθως έχουν πιο φρουτώδεις νότες στη γεύση και το άρωμά τους.
 

Γάλα αμυγδάλου


Ένας ακόμα δημοφιλής τύπος φυτικού γάλακτος είναι το γάλα αμυγδάλου. Το βασικό του μειονέκτημα είναι πως συχνά... «κόβει» όταν το προσθέσεις σε μια κούπα καφέ. Αυτό συμβαίνει είτε όταν συνδυάζεται με ιδιαίτερα «όξινες» ποικιλίες καφέ ή όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ γάλακτος και καφέ είναι πολύ μεγάλη.

Από την άλλη, το γάλα αμυγδάλου έχει καλή συμπεριφορά στη δημιουργία αφρόγαλου και στις δημιουργίες latte art.

Γευστικά συνήθως έχει μια ελαφρώς πικρίζουσα γεύση που γίνεται πιο έντονη όταν συνδυάζεται με όξινες ποικιλίες καφέ και γενικά θα πρέπει να συνδυάζεται με ήπιας γεύσης χαρμάνια καφέ.


Γάλα βρώμης


Διαρκώς κερδίζει έδαφος και από πολλούς θεωρείται ιδανικό ως επιλογή για έναν vegan coffee, καθώς γευστικά είναι το πιο ουδέτερο από όλα τα άλλα φυτικά γάλατα και έτσι δεν υπερκαλύπτει ούτε αλλοιώνει τη γεύση του καφέ. Μάλιστα, κάποιοι ισχυρίζονται πως την αναδεικνύει!

Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση φυτικού γάλακτος θα πρέπει να αναζητήσει κανείς ένα brand που το δικό του γάλα βρώμης να έχει καλή συμπεριφορά στην παρασκευή αφρού, να μην είναι πολύ ή λίγο λιπαρό και να μην έχει πρόσθετα γεύσης, καθώς συχνά κάποια γάλατα βρώμης που κυκλοφορούν στην αγορά εμφανίζουν αυτά τα μειονεκτήματα.


Άλλα τύποι γάλακτος


Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα φυτικά γάλατα που συχνά χρησιμοποιούνται σε specialty coffees, που όμως έχουν τα δικά τους μειονεκτήματα.

Όπως για παράδειγμα το γάλα φουντουκιού που έχει υπερβολικά έντονη και χαρακτηριστική γεύση, η οποία επισκιάζει αυτή του καφέ.

Καλή και πλούσια υφή έχει το γάλα καρύδας, αλλά τα κεκορεσμένα λίπη του "εξαφανίζουν" τη γεύση και τα αρώματα του καφέ, ενώ το γάλα από κάσιους έχει μια γλυκιά γεύση που επίσης αλλοιώνει τη γεύση του καφέ και δεν κάνει καλό αφρό.
 

Τέλος, όπως με κάθε συστατικό έτσι και με το γάλα που βάζετε τον καφέ σας θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να το μάθετε καλύτερα, να δείτε τις αντιδράσεις του τόσο όσο το επεξεργάζεστε όσο και στην κούπα, για να βρείτε αυτό που θα αρέσει σε εσάς, αλλά και τους πελάτες σας.