Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε τον καφέ μας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον;

Έχετε σκεφτεί ότι μία απλή κούπα καφέ μπορεί να μην είναι και τόσο αθώα για το περιβάλλον, το μέλλον του οποίου, ειδικά τα τελευταία χρόνια, απασχολεί όλο και περισσότερο τις κοινωνίες των πολιτών;
Ο καφές, αυτή η φαινομενικά αθώα και αγαπημένη συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έχει και αυτός τις δικές του συνέπειες στην περιβαλλοντική κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα. Στο ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τις επιπτώσεις από την κατανάλωση του καφέ η απάντηση είναι ναι. Πάρτε ιδέες και δείτε πως κι εσείς, αλλάζοντας κάποιες συνήθειες, μπορείτε να ευαισθητοποιηθείτε και να βοηθήσετε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.


Πείτε όχι στα πλαστικά μιας χρήσης

Με δεδομένη την πολιτική που εφαρμόζεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν απίστευτες συνέπειες στο περιβάλλον γι’ αυτό και απαγορεύονται. Πλαστικά ποτήρια, καλαμάκια, ακόμα και τα πλαστικά καπάκια που μπαίνουν στο to go ποτήρι του καφέ δεν ανακυκλώνονται με αποτέλεσμα να ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων ψαριών κάθε χρόνο. Η ρύπανση των ωκεανών από πλαστικό είναι αναμφισβήτητη και οι συνέπειές της επηρεάζουν ακόμη και την τροφική αλυσίδα. Οπότε, επιλέξτε ανακυκλώσιμα καλαμάκια και ζητήστε από τις αλυσίδες καφέ να σερβίρουν το αγαπημένο σας ρόφημα στο δικό σας ποτήρι. Δεν είναι κόπος να έχετε πάντα μαζί σας το θερμός ποτήρι μαζί σας, είναι απλά θέμα συνήθειας.


Πείτε ναι στην ανακύκλωση

Δεδομένου ότι κάθε χρόνο, 20 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιημένου αλεσμένου καφέ καταλήγουν στα σκουπίδια, μήπως πρέπει να σκεφτούμε την ανακύκλωση; Τα υπολείμματα του καφέ είναι ένα πολύ καλό φυτικό λίπασμα και μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για να έχετε κάθε φορά που σας χρειάζεται. Επίσης, το κατακάθι έχει αντιπαρασιτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο για να μην επιτρέπει σε ψύλλους, σαλιγκάρια, μυρμήγκια και έντομα να πλησιάσουν, όπως επίσης διώχνει και τα υπόγεια παράσιτα που υπάρχουν στο χώμα. 

Εάν χρησιμοποιείτε κάψουλες, οι μεγάλες εταιρείες έχουν ενεργοποιήσει ειδικά προγράμματα για την ανακύκλωσή τους, οπότε καλό είναι να μην τις πετάτε στα σκουπίδια και να φροντίζετε να τις εναποθέτετε στους ειδικούς χώρους που υπάρχουν σε διάφορα καταστήματα. Καλό είναι πάντως να προμηθεύεστε κάψουλες που είναι από ανακυκλώσιμα υλικά, παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζετε ότι η ανακύκλωση των καψουλών είναι δύσκολη και παράγει απορρίμματα σε σχέση με τον καφέ σε κόκκους.

Θυμηθείτε ότι πρέπει να ανακυκλώνετε και τις συσκευασίες του καφέ. Γι’ αυτό το λόγο, επιλέξτε μεγάλες συσκευασίες για να αποφύγετε τις πολλές και μικρότερες συσκευασίες, ενώ πολλές εταιρείες έχουν βγάλει ανακυκλώσιμες συσκευασίες, οπότε καλό είναι να τις προτιμάτε.


Πείτε ναι στον καφέ που είναι φιλικός προς το περιβάλλον

Εάν θέλετε να είστε σίγουροι πως το αγαπημένο σας ρόφημα φτάνει στο φλυτζάνι σας, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν έχετε παρά να παρατηρείτε τις ειδικές σημάνσεις στις συσκευασίες. Το σήμα Rainforest Alliance σημαίνει ότι ο καφές που έχετε επιλέξει έχει καλλιεργηθεί σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ο καφές organic καλλιεργείται χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ το σήμα “fair trade” υποδεικνύει ότι ο καφές ανήκει στην κατηγορία του δίκαιου εμπορίου και καλλιεργείται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.

Τέλος, η εκχύλιση του καφέ έχει και αυτή τη σημασία της. Ο εσπρέσο έχει την πιο ενεργοβόρα εκχύλιση και ακολουθούν οι ηλεκτρικές καφετιέρες φίλτρου. Από την άλλη, συσκευές, όπως η French Press ή καφετιέρες Pour Over που δεν καταναλώνουν ενέργεια και δεν χρειάζονται πολλά αναλώσιμα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Όλα λοιπόν είναι θέμα συνήθειας και αλλάζοντας κάποιες μικρές καθημερινές επιλογές μπορείτε κι εσείς με τη σειρά σας να συνεισφέρετε στην προστασία του περιβάλλοντος. Εξάλλου, δεν είναι μόνο οι πολιτικές που μπορούν να το προστατεύσουν, είμαστε και όλοι εμείς που αφήνουμε το αποτύπωμά μας στο πολύπαθο πια περιβάλλον μας.

Διαβάστε επίσης πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον καφέ.