Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

SCAE Barista Foundation & Intermediate: τα πάντα για τα σεμινάρια που δεν πρέπει να χάσετε!

Σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός για τους baristi και όσους δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία του καφέ αυξάνεται δραματικά, η αναζήτηση της επιπλέον γνώσης είναι απαραίτητη. Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρακολουθήσετε τα σεμινάρια SCAE Barista και να ανεβείτε επίπεδο.

 

Παρακολουθώντας τα παραπάνω σεμινάρια, ανάλογα με το επίπεδο που είστε, δεν αποκτάτε ακόμα ένα τυπικό προσόν για το βιογραφικό σας και την πολυπόθητη πιστοποίηση, αλλά κυρίως μαθαίνετε πως να σερβίρετε τον τέλειο καφέ.

 

Σε ποιους απευθύνονται;

Όσο κι αν φαίνεται απλό να φτιάξει κανείς έναν ωραίο καφέ, αυτό προϋποθέτει τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες. Εξάλλου, τα ροφήματα πια έχουν την τιμητική τους και οι καλοί baristi χρειάζεται να τα γνωρίζουν σε βάθος. Ο καφές είναι πλέον επιστήμη.

Τα σεμινάρια SCAE Barista ουσιαστικά διοργανώνονται από το ελληνικό παράρτημα του Specialty Coffee Association of Europe, που είναι ο επίσημος φορέας προώθησης του ποιοτικού καφέ, ο οποίος έχει δημιουργήσει το κορυφαίο και φυσικά αναγνωρισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, το Coffee Diploma System.

Μέσα από τις 6 διαφορετικές εκπαιδευτικές ενότητες που παρέχει, οι επαγγελματίες του καφέ μπορούν να μάθουν και επιπλέον να εξειδικευθούν σε 6 πολύ ενδιαφέροντα γνωστικά αντικείμενα. Κάθε ενότητα χωρίζεται σε 3 επίπεδα. Το foundation που είναι για τους αρχάριους, το intermediate και τέλος το professional

Τα δύο σεμινάρια του Απριλίου λοιπόν, που ανήκουν στην ενότητα Barista, απευθύνονται σε όσους ξεκινούν τώρα και σε όσους έχουν τις βασικές γνώσεις αφού έχουν ολοκληρώσει το πρώτο επίπεδο. Επίσης, απευθύνονται, εκτός από baristi, σε επαγγελματίες του χώρου του καφέ, οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να μάθουν τον καφέ από το Α ως το Ω.

 

Τι γνώσεις προσφέρει η ενότητα Barista;

Αποτελεί την πιο βασική εκπαιδευτική ενότητα για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν από την αρχή τον κόσμο του καφέ, να αποκτήσουν τα κατάλληλα skills και να εξελίξουν την καριέρα τους, αφού παρέχει ολοκληρωμένες γνώσεις στον τρόπο παρασκευής των βασικών καφέδων, δηλαδή του espresso και του cappuccino.

Στο πρώτο επίπεδο (Foundation) μαθαίνει κανείς τη διαδρομή του καφέ μέχρι να φτάσει στο φλυτζάνι. Από την πρώτη ύλη έως τα απαραίτητα σύνεργα στον πάγκο, από τη λειτουργία των επαγγελματικών μηχανών μέχρι τα βήματα για το τέλειο αφρόγαλα και από τη σωστή δοσολογία μέχρι τις βασικές τεχνικές για το latte art.

Για τους προχωρημένους, το μεσαίο επίπεδο (Intermediate) προσφέρει πιο εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τους δύο βασικούς καφέδες. Η επεξεργασία της πρώτης ύλης, οι μύλοι άλεσης, η λειτουργία ενός coffee bar, η παρασκευή των συνταγών, η υγιεινή στον πάγκο, οι αρχές του latte art, η γευσιγνωσία του καφέ, η εξυπηρέτηση των πελατών είναι μερικές από τις θεματικές που αναπτύσσονται.

Η γνώση λοιπόν για όλα αυτά τα θέματα, που ίσως σε κάποιους που ήδη εργάζονται σε κάποιο καφέ, φαίνονται απλά, θα σας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσετε ουσιαστικά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να εξελίξετε την τεχνική σας, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε όλοι οι καφέδες που σερβίρετε να είναι πάντα το ίδιο ωραίοι και να έχουν τη δική σας υπογραφή. Αυτό εξάλλου είναι και το ζητούμενο για κάθε επαγγελματία.

 

Ποιο επίπεδο να επιλέξετε: Foundation ή Intermediate;

Όσο κι αν πιστεύετε ότι οι γνώσεις σας είναι επαρκείς και δεν ανήκετε στους αρχάριους, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να γραφτείτε στο σεμινάριο intermediate.

Πρέπει να ολοκληρώσετε το πρώτο επίπεδο και να θέσετε τις σωστές βάσεις για το γνωστικό αντικείμενο που αφορά στα barista skills. Για να αποκτήσετε το Coffee Diploma πρέπει να διανύσετε όλη τη διαδρομή, βήμα βήμα. Και το πρώτο βήμα εάν τώρα ξεκινάτε είναι το σεμινάριο Barista Foundation.

Δηλώστε συμμετοχή για το επερχόμενο σεμινάριο SCAE Barista Foundation, εδώ!

Σε περίπτωση που έχετε λάβει την πιστοποίηση SCAE Barista Foundation, που είναι αναγνωρισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε δεν έχετε παρά να κάνετε την εγγραφή σας για το Barista Intermediate. Αυτό το σεμινάριο απευθύνεται επίσης σε όσους εργάζονται ήδη στο χώρο, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο.

Θυμηθείτε τέλος ότι λαμβάνετε την κορυφαία πιστοποίηση στο χώρο του καφέ για κάθε επίπεδο που ολοκληρώνετε, μετά από γραπτές και πρακτικές εξετάσεις κι έτσι γίνεστε επισήμως coffee expert. Γιατί είναι δεδομένο πως όσο καλό καφέ κι αν φτιάχνετε, η πιστοποίηση επισφραγίζει τις δεξιότητές σας.