Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Συνέντευξη για δουλειά ως barista. Πώς θα προετοιμαστείς;

Αν θέλεις να βεβαιωθείς ότι θα είσαι πανέτοιμος για μια συνέντευξη για θέση barista, και πως θα έχει φυσικά την ιδανική κατάληξη, φρόντισε να πας στο επαγγελματικό σου ραντεβού απόλυτα προετοιμασμένος.


Οι ακόλουθες συμβουλές θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις τις πιθανότητες όχι μόνο να κάνεις μια επιτυχημένη συνέντευξη για μια θέση barista και να ξεχωρίσεις όσο μπορείς από τους άλλους υποψήφιους, αλλά να δημιουργήσεις από νωρίς μια καλή εντύπωση στον μελλοντικό εργοδότη σου και να βεβαιωθείς πως έχεις εξαντλήσει τις επιλογές σου και έχεις αξιοποιήσει όλα σου τα προσόντα.

Πώς θα προετοιμαστείς για τη συνέντευξη για να εργαστείς ως barista;

1. Φρόντισε να έχεις κάνει μια καλή έρευνα της αγοράς εργασίας.

Εντόπισε τις θέσεις που σε ενδιαφέρουν και μην εστιάσεις σε μια μόνο επαγγελματική ευκαιρία. Προσπάθησε να κλείσεις όσες περισσότερες συνεντεύξεις μπορείς! O ιδανικός τρόπος για να εντοπίσεις πολλές και ενδιαφέρουσες θέσεις για barista είναι να επισκεφτείς μια πλατφόρμα εύρεσης εργασίας που να εστιάζει στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, όπως η πλατφόρμα barista JOBS. Φυσικά θα πρέπει να κάνεις μια ιεράρχηση των προτιμήσεων σου και να προσπαθήσεις να κλείσεις πρώτα συνέντευξη για τη θέση barista που σε ενδιαφέρει περισσότερο, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει στην τελική σου επιλογή, αν τελικά καταφέρεις να έχεις πολλές επαγγελματικές προτάσεις.

2. Μάθε όσο μπορείς περισσότερα πράγματα για τους πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες σου.

Χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο και τα social media, αλλά και πληροφορίες από φίλους και συναδέλφους που εμπιστεύεσαι για να αντλήσεις info για τις επιχειρήσεις στις οποίες θέλεις να εργαστείς και τους εργοδότες τους. Πιθανά πολλά από αυτά να σου φανούν πολύ χρήσιμα στη συνέντευξη.

3. Μελέτησε το αντικείμενό σου.

Μπορεί να μην χρειαστεί να δώσεις… εξετάσεις, αλλά αυτό που κάνει έναν barista να ξεχωρίζει είναι η αγάπη του για τον καλό καφέ, το μεράκι και το ταλέντο του, αλλά και οι γνώσεις του. Προσπάθησε να ενημερωθείς για όλες τις νέες τάσεις, τις ποικιλίες, τις παρασκευές, τις σημαντικότερες διοργανώσεις και τις ιδέες που αφορούν τον καφέ, σε συνδυασμό με τις up to date εξελίξεις στην εστίαση και στον επαγγελματικό εξοπλισμό που συναντά κανείς στον πάγκο ενός barista. Έτσι θα είσαι σίγουρος πως δεν θα βρεθείς να κοιτάς αμήχανα όταν στη συνέντευξή σου κάνουν μια σχετική ερώτηση.

4. Πρόσεξε πολύ την προσωπική σου υγιεινή και την εμφάνισή σου.

Μπορεί αυτά να ακούγονται αυτονόητα, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται πως πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν αυτούς τους δύο βασικούς κανόνες όταν πάνε σε μια συνέντευξη για δουλειά. Πριν καν βγεις από το σπίτι σου, θα πρέπει να βεβαιωθείς πως έχεις κάνει μπάνιο και τα μαλλιά σου είναι λουσμένα και οπωσδήποτε να φοράς αποσμητικό και να έχεις φροντίσει και τη στοματική υγιεινή. Τα ρούχα σου θα πρέπει να είναι καθαρά και όχι τσαλακωμένα και καλό είναι να αποφύγεις το κραυγαλέο ή extreme ντύσιμο. Φρόντισε να φοράς κάτι που αντικατοπτρίζει το στυλ σου και νιώθεις άνετα μέσα σε αυτό. Θυμήσου πως η πρώτη εντύπωση που κάνουμε σε κάποιον είναι αυτή που του μένει.

5. Οπλίσου με χαμόγελο και αυτοπεποίθηση.

Το χαμόγελο είναι το πρώτο πράγμα που θα προσέξει κάποιος πάνω σου και ειδικά ένας barista πρέπει να αποπνέει άνεση και φιλική διάθεση. Μην διανοηθείς και πας σε συνέντευξη για δουλειά μασώντας τσίχλα ή με τσιγάρο στο στόμα και φρόντισε η πρώτη χειραψία που θα κάνεις στον όποιον πιθανό εργοδότη σου να δείχνει πως έχεις αυτοπεποίθηση.

Καλή επιτυχία!