Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Οι σημαντικότερες διοργανώσεις της βιομηχανίας του καφέ!

Οι σημαντικότερες διοργανώσεις της βιομηχανίας του καφέ!

Ανακαλύψτε τα παγκόσμια events που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του χώρου του καφέ και των απανταχού coffee lovers, ενώ δίνουν παράλληλα την ευκαιρία στους Έλληνες baristi να αναδείξουν τις δυνατότητές τους και να κερδίσουν σημαντικές θέσεις, κάνοντάς μας όλους περήφανους!

World Barista Championship 

Η σημαντικότερη διοργάνωση του χώρου του καφέ, ο διαγωνισμός World Barista Championship πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τη World Coffee Events (WCE). Ο διαγωνισμός εστιάζει στην προώθηση της αριστείας στον καφέ, στη βελτίωση του επαγγέλματος του barista και στη συγκέντρωση του ενδιαφέροντος του παγκόσμιου κοινού σε ένα event, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το αποκορύφωμα των τοπικών και περιφερειακών διαγωνισμών barista ανά τον κόσμο. 

Έτσι, πρωταθλητές από περισσότερες από 50 χώρες καλούνται κάθε χρόνο να ετοιμάσουν 4 espresso, 4 ροφήματα καφέ με γάλα και 4 πρωτότυπα signature drinks. Τα κριτήρια είναι αυστηρά και οι baristi θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία μέσα σε 15 λεπτά!

Οι κριτές, οι οποίοι επιλέγονται από τη World Coffee Events, αξιολογούν την επίδοση του κάθε διαγωνιζόμενου με βάση τη γεύση των ροφημάτων, τη δημιουργικότητα, τις δεξιότητες, την καθαριότητα του πάγκου και τη συνολική παρουσίαση του.

Οι 12 καλύτεροι διαγωνιζόμενοι του πρώτου γύρου περνούν στον ημιτελικό, όπου 6 από αυτούς θα καταφέρουν να περάσουν στον τελικό. Από τους 6, ένας θα είναι ο τυχερός που θα ανακηρυχθεί World Barista Champion, όπως ο Berg Wu, o περσινός νικητής από την Ταϊβάν, ο οποίος εικονίζεται παρακάτω επί τω έργω!

Σημειώστε στο ημερολόγιό σας ότι ο φετινός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ, 9 - 12 Νοεμβρίου!

World Latte Art Championship 

H πιο καλλιτεχνική διοργάνωση της World Coffee Events, το World Latte Art Championship αναδεικνύει την έκφραση μέσω της δημιουργίας μοναδικών latte art ροφημάτων.

Στον προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο latte σχέδιο στο Art Bar. Στη συνέχεια, περνούν στη σκηνή του WLAC για να δημιουργήσουν 2 πανομοιότυπα free-pour lattes και 2 πανομοιότυπα designer lattes με διακοσμητικά στοιχεία.  Οι βαθμολογίες από το Art Bar και τη σκηνή του WLAC συνδυάζονται και οι 6 κορυφαίοι διαγωνιζόμενοι περνούν στον τελικό. Εκεί, καλούνται να δημιουργήσουν 2 πανομοιότυπα free- pour macchiatos, 2 πανομοιότυπα free-pour lattes και 2 πανομοιότυπα designer lattes.

Ο διαγωνιζόμενος με την υψηλότερη βαθμολογία, η οποία διαμορφώνεται με βάση τα οπτικά χαρακτηριστικά, τη δημιουργικότητα, την ομοιότητα ανάμεσα στα ζευγάρια των ροφημάτων, την αντίθεση ανάμεσα στα μοτίβα και τη συνολική επίδοση του barista, κερδίζει τον τίτλο του World Latte Art Champion!

Φετινός νικητής, στο διαγωνισμό που έγινε τον Ιούνιο στη Βουδαπέστη, είναι ο Arnon Thitiprasert από την Ταϊλάνδη, ο οποίος εικονίζεται παρακάτω με τον δικό μας Μιχάλη Καραγιάννη, ο οποίος κατέκτησε τη δεύτερη θέση!

 World Brewers Cup 

Ο διαγωνισμός World Brewers Cup αναδεικνύει την τέχνη του χειροκίνητου brewing.

Στον πρώτο γύρο, οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει πρώτα να ετοιμάσουν 3 ροφήματα χρησιμοποιώντας ποικιλίες καφέ που θα τους δώσουν οι συνδιαγωνιζόμενοί τους, ενώ στη συνέχεια θα ετοιμάσουν ένα ρόφημα με ποικιλία καφέ που θα επιλέξουν οι ίδιοι και μπορούν να συνοδεύσουν την προετοιμασία του ροφήματός του με μια παρουσίαση. 

Οι 6 διαγωνιζόμενοι με τις υψηλότερες βαθμολογίες από τον πρώτο γύρο περνούν στον τελικό, όπου ετοιμάζουν ροφήματα με την ποικιλία καφέ της επιλογής τους. Ένας από αυτούς θα ανακηρυχθεί World Brewers Cup Champion. 

Στη φετινή διοργάνωση, που έγινε τον Ιούνιο στη Βουδαπέστη, νικητής ήταν ο Chad Wang από την Ταϊβάν, ο οποίος εικονίζεται παρακάτω με τον Στάθη Κορέμτα, ο οποίος κατέκτησε την τρίτη θέση!

World Cup Tasters Championship

Ο διαγωνισμός World Cup Tasters Championship επιβραβεύει τους cuppers που επιδεικνύουν ταχύτητα, τεχνική και ακρίβεια στην αναγνώριση των γευστικών διαφορών των specialty coffees.

Στον πρώτο γύρο, τρεις καφέδες τοποθετούνται σε ένα τρίγωνο, με τους δύο από αυτούς να είναι ίδιοι και ο ένας διαφορετικός. Όσφρηση, γεύση, προσοχή και εμπειρία χρησιμοποιούνται από τους διαγωνιζόμενους cuppers, οι οποίοι καλούνται να αναγνωρίσουν τη διαφορετική ποικιλία του τριγώνου, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο γύρος ολοκληρώνεται όταν κάθε διαγωνιζόμενος έχει αναγνωρίσει 8 τέτοια τρίγωνα. 

Οι 8 διαγωνιζόμενοι με τις περισσότερες σωστές απαντήσεις στο λιγότερο χρόνο περνούν στον ημιτελικό, ενώ 4 από αυτούς θα διεκδικήσουν τον τίτλο του World Cup Tasters Champion στον τελικό. Ο φετινός διαγωνισμός έλαβε χώρα τον Ιούνιο στη Βουδαπέστη, με νικητή τον Lok Chan από το Χονγκ Κονγκ.

World Coffee Roasting Championship

Ο διαγωνισμός World Coffee Roasting Championship, ο οποίος πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2013, στη Νίκαια της Γαλλίας, επιβραβεύει τις γνώσεις και την τεχνική του καβουρδίσματος του καφέ.

Οι διαγωνιζόμενοι περνούν από 3 στάδια, όπου αξιολογείται η επίδοσή τους στην αναγνώριση της ποιότητας των άγουρων κόκκων του καφέ, τη δημιουργία ενός προφίλ καβουρδίσματος που θα αναδείξει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου καφέ και στο τελικό αποτέλεσμα του καβουρδίσματος.

Πρωταθλητής για το 2016 αναδείχθηκε ο εικονιζόμενος Alexandru Niculae από τη Ρουμανία, ενώ το φετινό πρωτάθλημα θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

World Coffee in Good Spirits Championship

Ο διαγωνισμός World Coffee in Good Spirits Championship προωθεί τη δημιουργία καινοτόμων ροφημάτων που συνδυάζουν καφέ και οινοπνευματώδη, αναδεικνύοντας τα mixology skills των baristi/bartenders.

Στον προκριματικό γύρο, κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να δημιουργήσει τέσσερα ροφήματα, δύο πανομοιότυπα ζεστά και δύο πανομοιότυπα κρύα, που βασίζονται και στις δύο περιπτώσεις στον συνδυασμό καφέ και αλκοολούχων ποτών. Οι έξι διαγωνιζόμενοι με την υψηλότερη βαθμολογία προχωρούν στον τελικό.

Εκεί, κάθε ένας από αυτούς πρέπει να φτιάξει 2 Irish Coffees και 2 designer ροφήματα με καφέ και αλκοολούχα ποτά. Ο διαγωνιζόμενος με την υψηλότερη βαθμολογία κερδίζει τον τίτλο του World Coffee in Good Spirits Champion. Φετινός νικητής στο πρωτάθλημα του Ιουνίου στη Βουδαπέστη ανακηρύχθηκε ο Martin Hudak από τη Σλοβακία, ενώ τη δεύτερη θέση κατέκτησε ο εικονιζόμενος Μάνος Μαμάκης.

Όπως θα έχεις καταλάβει μέχρι τώρα, οι Έλληνες baristi διαπρέπουν στις διοργανώσεις της βιομηχανίας του καφέ, κάνοντάς μας όλους περήφανους και ανεβάζοντας διαρκώς τον πήχη του καφέ στη χώρα μας!

Φυσικά, αυτές οι διακρίσεις είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και βαθιάς γνώσης του αντικειμένου του καφέ, γι' αυτό αν θες να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω άρθρα:

☕ Μιχάλης Καραγιάννης: «Το latte art αποτελεί έναν συνδυασμό πραγμάτων»

☕ 5 επιτυχημένοι baristi μοιράζονται τα μυστικά τους!

☕ Ο speciality coffee θέλει και special barista!