Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Σύμφωνα με τους Ιταλούς γείτονές μας, πέντε πράγματα μπορούν να κάνουν πλούσιο και εξαιρετικά αρωματικό ένα φλυτζάνι καφέ εσπρέσο και φυσικά όλα ξεκινάνε από Μ. Ποιά είναι αυτά;
Το χαρμάνι παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στον εσπρέσο και πρέπει να είναι φρεσκοαλεσμένο και υψηλής ποιότητας. Επειδή ο καφές οξειδώνεται εύκολα όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, οι Ιταλοί συστήνουν ο καφές μας να είναι φρεσκοαλεσμένος και σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Επίσης, προτείνουν ανεπιφύλακτα τη “συνταγή” της Βόρειας Ιταλίας, όπου η ποικιλία Arabica εμπλουτίζεται με κόκκους υψηλής ποιότητας Robusta και δίνει ένα πλούσιο σε αρώματα και γεύση καφέ. Λένε μάλιστα χαρακτηριστικά πως από ένα κακό χαρμάνι δεν μπορείς να κάνεις έναν καλό εσπρέσο.
Ο καλός εσπρέσο περνά πάντα από το σωστό μύλο άλεσης. Τα κωνικά μαχαίρια θεωρούνται τα καλύτερα για τον ιδανικό καφέ, καθώς λειτουργούν σε χαμηλές ταχύτητες, οι οποίες μειώνουν τη θερμότητα και επομένως είναι λιγότερο επιβλαβή για τη γεύση του καφέ. Εάν η ροή του εσπρέσο είναι πολύ γρήγορη, το άλεσμα πρέπει να παράγει λεπτή πούδρα, ενώ εάν η ροή είναι πολύ αργή, τότε το άλεσμα πρέπει να είναι πιο χοντρό. Έξτρα tip: για καλύτερα αποτελέσματα, ο καφές πρέπει να αλέθεται αμέσως πριν από την παρασκευή του καφέ.
Μια καλή μηχανή εσπρέσο εξασφαλίζει πως κάθε φλυτζάνι καφέ θα είναι πάντοτε το ίδιο ποιοτικό. Η θερμοκρασία και η πίεση είναι τα δύο στοιχεία που κάνουν τη μηχανή του καφέ να ξεχωρίζει, οπότε μία φτηνή καφετιέρα μπορεί να κάνει τέλειο εσπρέσο αλλά όχι κάθε φορά. Επενδύοντας σε μια σωστή καφετιέρα, επενδύει κανείς στην ασφάλεια και δεν βασίζεται στην τύχη για να έχει τον τέλειο καφέ.
Δεν χρειάζεται κανείς να είναι barista για να φτιάξει καλό εσπρέσο. Επίσης δεν χρειάζεται να φοβάται. Σύμφωνα με τους Ιταλούς, χρειάζονται φυσικά οι βασικές γνώσεις, αλλά ο καλός καφές είναι θέμα πάντα εμπειρίας και φυσικά πειραματισμού στον πάγκο.
Είναι το πέμπτο M που συχνά παραβλέπεται. Η μηχανή εσπρέσο, όπως και ο μύλος άλεσης πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, όχι μόνο για να παρατείνει κανείς τη διάρκεια ζωής τους αλλά και για την παρασκευή ενός καλού εσπρέσο. Είναι λάθος να τοποθετείται φρέσκος καφές σε μύλο καφέ άλεσης που έχει υπολείμματα, καθώς μολύνονται οι φρέσκοι κόκκοι καφέ και επηρεάζεται δραματικά η γεύση.
Κι επειδή οι Ιταλοί ξέρουν από καλό εσπρέσο ακολουθήστε τις συμβουλές τους και θα έχετε πάντα τον τέλειο καφέ στο φλυτζάνι σας.