Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Το πάτημα ή tamping του espresso είναι η απαραίτητη διαδικασία που δεν πρέπει να παραλείπετε για μια επιτυχημένη εκχύλιση. Ποια είναι τα συχνότερα λάθη που μπορεί να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας;
To tamping είναι μια διαδικασία που αποτελείται από τέσσερα απλά βήματα και πραγματοποιείται ακριβώς πριν την εκχύλιση της δόσης του espresso. Για να είναι αποτελεσματικό και να οδηγήσει σε ένα ποιοτικό ρόφημα, θα πρέπει να ικανοποιηθούν δυο βασικά κριτήρια:
Έτσι, εξασφαλίζετε μια ομοιόμορφη εκχύλιση και έναν τελικό καφέ με πλούσια γεύση και υπέροχη κρέμα.
Για να μην δώσετε... πάτημα σε κανέναν ώστε να κακολογήσει την ποιότητα των ροφημάτων espresso που ετοιμάζετε, συγκεντρώσαμε πέντε λάθη που πρέπει να αποφύγετε για σωστό tamping:
Κι όταν λέμε «κατάλληλο» δεν εννοούμε το πιο ακριβό ή το αυτό με το πιο προηγμένο design, αλλά αναφερόμαστε στο πατητήρι καφέ που ταιριάζει στο καλαθάκι του portafilter που χρησιμοποιείτε.
Ενώ η επιλογή της βάσης του tamper (επίπεδη ή καμπυλωτή) είναι καθαρά θέμα δικής σας προτίμησης, η διάμετρός του καθορίζεται από το καλαθάκι. Μην κάνετε το συνηθισμένο λάθος να αγοράσετε ένα tamper που να χωράει ίσα ίσα σε μονό καλαθάκι, καθώς θα σας δημιουργεί πρόβλημα όταν θα χρειάζεται να δουλέψετε με διπλό καλαθάκι!
Το πολύ το πάτημα φθείρει το πατητήρι, με αποτέλεσμα η βάση του να μην είναι πλέον λεία! Πέρα από την όψη της, μια βάση που χρειάζεται καθάρισμα γίνεται αντιληπτή όταν οι κόκκοι του αλεσμένου καφέ κολλάνε πάνω της μετά τη χρήση. Αν βέβαια το πατητήρι σας έχει περάσει πολλά, τότε ίσως είναι η ώρα για μια αντικατάσταση. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να αλλάζετε πατητήρι κάθε 12 μήνες.
Βάζετε τον αλεσμένο καφέ στο portafilter και κάνετε κατευθείαν tamping; Αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα για το leveling, κοινώς την ομοιόμορφη κατανομή του αλέσματος στο καλαθάκι και την απομάκρυνση της extra ποσότητας καφέ!
Εκτός του ότι είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσετε πρόβλημα στον καρπό του χεριού σας, το πάτημα, το οποίο γίνεται με πίεση που υπερβαίνει το επιθυμητό βάρος των 15 κιλών περίπου, δεν προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα στην ομοιομορφία του puck που θα δημιουργηθεί.
Παρότι είναι κρίσιμο για την επιτυχία του espresso, το tamping δεν είναι πυρηνική φυσική! Είναι λογικό να σας αγχώνει στα πρώτα σας βήματα ως barista, αλλά όπως θα ακούσετε και από τον Gwilym Davies (World Barista 2009) στο video: "Tamping is very, very simple!"