Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Τελικά, ο καφές βοηθάει στη δίαιτα;

Το καλοκαίρι πλησιάζει και καθώς λίγες μέρες απομένουν μέχρι να αρχίσουν οι εξορμήσεις στις πλαζ και τις πισίνες, πολλοί αναζητούν τρόπους να χάσουν τα περιττά κιλά του χειμώνα. Και καλό είναι να ξέρουν πως σύμμαχός τους στο αδυνάτισμα μπορεί να γίνει ο καφές.


Τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστό πως η καφεΐνη που περιέχει ο καφές, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, για αυτό άλλωστε και κυκλοφορούν στην αγορά, πολλά προϊόντα αδυνατίσματος που περιέχουν καφεΐνη. Ισχύει όμως πως ο καφές βοηθά στο αδυνάτισμα; Η επιστήμη λέει πως ναι!

Έχουν γίνει πολλές επιστημονικές μελέτες για την καφεΐνη, που αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, και έχουν εντοπιστεί άμεσες συνδέσεις της συγκεκριμένης ουσίας με το αδυνάτισμα. Δείτε τις πιο σημαντικές:


☕ Μειώνει την όρεξη

Μελέτες έχουν δείξει πως η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας μικρής διάρκειας καταστολέας της όρεξης. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση καφέ, έχει αποδειχτεί πως μειώνει το αίσθημα της πείνας, περιορίζοντας έτσι τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει κανείς. Ωστόσο, αυτή η δράση της καφεΐνης διαρκεί μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση καφέ.


☕ Κάνει... boost στο μεταβολισμό

Έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 3-11%. Αυτό σημαίνει πως βελτιώνεται ο ρυθμός των καύσεων που κάνει ο οργανισμός. Ο αυξημένος μεταβολισμός βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά και στην απομάκρυνση του κινδύνου να παχύνει κανείς, αφού όταν ο μεταβολικός ρυθμός είναι υψηλός, ο άνθρωπος μπορεί να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες τροφής χωρίς να βάζει κιλά. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί πως η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμογένεσης (δηλαδή μία μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος), χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως αυτό σημαίνει πως κανείς καίει περισσότερες θερμίδες.


☕ Βοηθά στη διάσπαση του λίπους

Η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και η συγκεκριμένη ουσία μέσω του αίματος, στέλνει "μήνυμα" στους λιπώδεις ιστούς για διάσπαση του λίπους.


☕ Βελτιώνει τις αντοχές στην άσκηση και τις αθλητικές επιδόσεις

Όλοι πια γνωρίζουν πως μόνο η δίαιτα δεν αρκεί για να χάσει κανείς κιλά και είναι απαραίτητος ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης για την απώλεια βάρους. Και ο καφές βοηθά και στο να γίνει πιο αποτελεσματική η γυμναστική, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις και την αντοχή στην άσκηση κατά 11-12%.

Όσο για την αφυδάτωση που λέγεται οτι προκαλεί έρευνες έχουν αποδείξει πως ο καφές δεν προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα. Ενημερωθείτε για τους μύθους και τις αλήθειες για τον καφέ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνει κανείς πως ο καφές όντως μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Πάντως εκτός από την καφεΐνη, ο καφές, είναι γνωστό πως περιέχει και άλλα ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως τα χλωρογενικά οξέα, και τους μαννοολιγοσακχαρίτες, που επίσης έχουν συνδεθεί με τον έλεγχο του σωματικού βάρους, αλλά οι σχετικές μελέτες είναι λίγες και τα στοιχεία δεν είναι ακόμα επαρκή.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο καφές δεν περιέχει καθόλου θερμίδες, όμως ως ρόφημα αποκτά αρκετές θερμίδες, λόγω της προθήκης ζάχαρης, γάλακτος και άλλων υλικών όπως η σαντιγί. Αν, λοιπόν, κάποιος κάνει δίαιτα μπορεί να περιορίσει την πρόσληψη παραπανίσιων θερμίδων μέσω του καφέ, είτε με τη χρήση γλυκαντικών αντί για ζάχαρη, είτε με την επιλογή γάλακτος χαμηλών λιπαρών κ.λπ.