Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Τι είναι το fika και τι σχέση έχει με τον καφέ;

Αν έχετε ταξιδέψει στη Σουηδία, ή απλά αν έχετε επισκεφτεί ένα κατάστημα μια πασίγνωστης σουηδικής εταιρείας επίπλων και ειδών σπιτιού, τότε πιθανά έχετε δει ή έχετε ακούσει τη λέξη "fika", αλλά ίσως δεν γνωρίζετε ότι αυτή σχετίζεται με τον καφέ!
Ο όρος "fika" χρησιμοποιείται στα σουηδικά για να περιγράψει μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια των Σουηδών, που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους και της κοινωνικής ζωής τους. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν πως ίσως είναι ένα από τα μυστικά που μαρτυρούν γιατί οι Σουηδοί, εδώ και χρόνια, φιγουράρουν πάντα στις λίστες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους του πλανήτη.
 

Τι είναι λοιπόν το fika;

"Fika" είναι το "διάλειμμα" που συνηθίζουν να κάνουν οι Σουηδοί, για να απολαύσουν ένα καφεδάκι. Και όταν λέμε διάλειμμα, μιλάμε για πραγματική ολιγόλεπτη διακοπή της όποιας δραστηριότητας: από εργασία, μέχρι βόλτα για ψώνια, δουλειές του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο.

 

fika


Πρόκειται για τη στιγμή που ο Σουηδός, αποφασίζει να αφήσει στην άκρη οποιαδήποτε έγνοια ή δουλειά και να αφιερώσει λίγο χρόνο στο να απολαύσει μια κούπα γευστικού καφέ, που συνήθως τη συνοδεύει με κάποιο γλυκό ή και αλμυρό σνακ, να "αποσυμπιεστεί" για λίγο από τη ρουτίνα του, αλλά και να κοινωνικοποιηθεί. 

Μάλιστα, στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και σε κάποια καταστήματα στη Σουηδία υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι όπου μπορεί κανείς να κάνει ένα διάλειμμα για... fika.


Το fika δεν έχει κανόνες

Για τους Σουηδούς το fika είναι ένα είδος "τελετουργικού", καθώς το θεωρούν απαραίτητο για να χαλαρώσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της καθημερινότητας με το να να κάνουν δώρο στον εαυτό τους την απόλαυση ενός καφέ και της παρέας άλλων οικείων ανθρώπων.

Η πιο συνηθισμένη ώρα της ημέρας για fika, είναι στις 11 το πρωί, αλλά ακριβώς επειδή ο βασικός σκοπός του fika είναι η χαλάρωση δεν υπάρχουν στην ουσία κανόνες, ούτε χρονοδιαγράμματα. Άλλοι επιλέγουν να κάνουν το διάλειμμά τους το πρωί, άλλοι το βράδυ, άλλοι πάλι κάνουν περισσότερα μικρά διαλείμματα, ενώ άλλοι επιλέγουν να είναι μόνοι.

Οι Σουηδοί πιστεύουν πως "ποτέ δεν μπορεί να είσαι τόσο απασχολημένος που να μην έχεις χρόνο για fika" και μάλλον αυτή η συνήθειά τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόλαυση ενός γευστικού καφέ, μπορεί να μειώσει το άγχος και το στρες και είναι το μυστικό της ευζωίας, αφού σύμφωνα με το World Happiness Report που έγινε τo 2017 από τα Ηνωμένα Έθνη, οι Σουηδοί βρίσκονται μέσα στους δέκα κατοίκους χωρών που είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο φιλικοί.

Και φυσικά και τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι Σουηδοί λατρεύουν τον καφέ, αφού ο κάθε Σουηδός, κατά μέσο όρο καταναλώνει κάθε χρόνο 864 κούπες καφέ! Άρα μιλάμε για πολλά... fika, που μπορούν και σπάνε τη ρουτίνα της καθημερινότητας με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Θέλετε να ανακαλύψετε μία ακόμα συνήθεια των Σουηδών που σχετίζεται με τον καφέ; Διαβάστε το άρθρο 6 κρύοι καφέδες απ΄όλο τον κόσμο!