Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Τι πρέπει να περιέχει το βιογραφικό ενός barista;

To βιογραφικό είναι η πρώτη εικόνα που αποκτά για εμάς ο επόμενος εργοδότης μας. Συνεπώς, πρέπει να είναι προσεγμένη, πλήρης και να αποπνέει όλα όσα είμαστε και μπορούμε να καταφέρουμε. Το σωστό βιογραφικό για κάθε barista είναι εκτός από απαραίτητο και το πρώτο βήμα για ένα νέο ταξίδι στον κόσμο του καφέ.

Κάθε βιογραφικό πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη δομή και να αναφέρει τις δεξιότητες (skills), τις σπουδές και την επαγγελματική εμπειρία κάθε υποψήφιου για εργασία.

Στις μέρες μας, που ο καφές θεωρείται επιστήμη και η παρασκευή του δεν είναι μία απλή υπόθεση, οι εργοδότες αναζητούν baristi με πλούσια βιογραφικά, καλή γνώση και δεξιότητες, ώστε να θωρακίσουν τις επιχειρήσεις τους απέναντι στον ανταγωνισμό. Γι’ αυτό ένα σωστό βιογραφικό θα σας δώσει προβάδισμα.
 

5 tips για να συντάξετε σωστά το βιογραφικός σας και να ξεχωρίσετε


Αφιερώστε χρόνο

Δεν αρκεί να φτιάξει κανείς ένα «απρόσωπο» βιογραφικό και να το στέλνει παντού. Κάθε εταιρεία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Μελετήστε τα και προσαρμόστε κάθε φορά το βιογραφικό σας ανάλογα με το που το απευθύνεται, τονίζοντας τα στοιχεία εκείνα που θα εκτιμήσει εκείνος που το κρατάει στα χέρια του.


Σύντομο και περιεκτικό

Είναι αλήθεια πως οι εργοδότες λαμβάνουν πάρα πολλά βιογραφικά και δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο για να τα διαβάσουν. Οπότε, ένα σύντομο, περιεκτικό και ταυτόχρονα πλήρες βιογραφικό θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε. Αναφέρετε επιγραμματικά αλλά ξεκάθαρα τα σεμινάρια και την εκπαίδευσή σας στο κομμάτι του καφέ.
 

Προσοχή στα λάθη

Κυρίως τα ορθογραφικά και τα συντακτικά γιατί κάνουν κακή εντύπωση. Θυμηθείτε πως πρέπει να γράψετε μόνο αλήθειες, πράγμα που θα σας γλυτώσει από «μπελάδες» στο μέλλον, ενώ καλό είναι να μην έχετε μεγάλα χρονολογικά κενά στην πορεία σας. 


Τονίστε τα κατορθώματά σας

Δεν είναι κακό να δώσετε έμφαση σε αυτά που έχετε καταφέρει με αριθμούς. Μπορείτε για παράδειγμα να σημειώσετε το μέγιστο αριθμό καφέδων που έχετε παρασκευάσει σε μία ημέρα ή το ποσοστό της αύξησης των πωλήσεων σε ένα καφέ από τη στιγμή που βρεθήκατε πίσω από τον πάγκο του.


Σβήστε τις άχρηστες πληροφορίες

Επικεντρωθείτε κυρίως στη σχέση σας με τον καφέ και μην συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας στοιχεία που είναι άσχετα, όπως για παράδειγμα σεμινάρια σε άλλα γνωστικά αντικείμενα. Δώστε ιδιαίτερο βάρος στην επαγγελματική σας εμπειρία σε καφέ.

Αντίθετα, εάν θέλετε να εμπλουτίσετε το κομμάτι των δεξιοτήτων σας μπορείτε να παρακολουθήσετε μερικά σεμινάρια για baristi  και να λάβετε αναγνωρισμένη πιστοποίηση. 

Θυμηθείτε πως καλό είναι να κρατήσετε κάποιους άσους στο μανίκι για το interview σας, ώστε να εντυπωσιάσετε τους επόμενους εργοδότες σας. Εάν λοιπόν είστε σίγουροι ότι έχετε εφαρμόσει όλα αυτά τα tips στο βιογραφικό σας, διαβάστε τον οδηγό εύρεσης εργασίας για barista και ανεβάσετε στο barista jobs, μ’ ένα κλικ. Κάντε τώρα την εγγραφή σας δωρεάν στην πλατφόρμα και αφήστε τους άλλους να σας ανακαλύψουν και να σας προσφέρουν ςην τέλεια εργασία.