Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Οδηγός εύρεσης εργασίας για barista

Η αναζήτηση εργασίας είναι μια διαδικασία που προκαλεί άγχος σε όλους. Αν όμως ακολουθήσεις ορισμένες δοκιμασμένες συμβουλές, θα βρεθείς πιο κοντά στη νέα σου δουλειά ως barista!

To 3ο κύμα του καφέ και η καθιέρωση του speciality coffee άλλαξαν τα δεδομένα για τους εργαζόμενους του χώρου της καφεστίασης. Έτσι, η δουλειά του barista δεν είναι πλέον κάτι που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε χρειάζεται μια part-time απασχόληση και ξέρει να φτιάχνει ικανοποιητικό καφέ με γαλλική πρέσσα. Είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί γνώσεις, δεξιότητες και αγάπη για το αντικείμενο, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται και δημιουργεί νέες απαιτήσεις.

Αν έχεις αποφασίσει ότι θες να εργαστείς ως barista, τότε υπάρχουν δυο δρόμοι που μπορείς να ακολουθήσεις: να μάθεις την δουλειά μέσω μιας θέσης εργασίας ή να παρακολουθήσεις ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο barista και να αναζητήσεις δουλειά, αφού αποκτήσεις τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις γύρω από την παρασκευή ποιοτικού καφέ.

Πριν όμως ξεκινήσεις να ψάχνεις για σεμινάρια ή να στέλνεις βιογραφικά, πρέπει πρώτα να κάνεις ένα βήμα πίσω και ν’ αναρωτηθείς αν η δουλειά του barista είναι η σωστή επιλογή για εσένα. Είσαι σίγουρος/η ότι έχεις τα χαρακτηριστικά ενός καλού barista; Όχι, δεν αναφερόμαστε σε επίπεδο γνώσεων ή σχετική εμπειρία, καθώς ακόμα κι αν δεν έχεις καμία προϋπηρεσία, θα πρέπει να διαθέτεις ορισμένα γνωρίσματα που θα κάνουν τη ζωή σου ως barista ευχάριστη και δημιουργική. Τα βασικότερα από αυτά είναι:

- Η υπομονή
- Η δυνατότητα συγκέντρωσης
- Η επικοινωνιακή ικανότητα
- Η προσοχή στη λεπτομέρεια
- Η ταχύτητα και η ευελιξία
- Το πνεύμα ομαδικότητας

Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι γνωρίσματα που μπορείς επίσης να καλλιεργήσεις μέσω της δουλειάς και της σωστής εκπαίδευσης, αλλά αν τα έχεις ήδη σημαίνει ότι είσαι σε καλό δρόμο!
 

barista


Πώς θα βρεις δουλειά ως barista;

Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να μπεις στον χώρο του καφέ:

1. Φτιάξε το βιογραφικό σου.

Μην ξεχάσεις να προσθέσεις και μια συνοδευτική επιστολή (Cover Letter), εάν θέλεις να απευθυνθείς σε συγκεκριμένο εργοδότη.

2. Ανέβασε δωρεάν το βιογραφικό σου στην πλατφόρμα εύρεσης εργασίας barista JOBS.

Σε λίγα λεπτά και χωρίς καθόλου κόστος θα αποκτήσεις πρόσβαση σε δεκάδες επιχειρήσεις από τον τομέα του τουρισμού και της εστίασης. Δες πόσο εύκολο είναι:

• Πατάς το κουμπί "δωρεάν εγγραφή" και μεταφέρεσαι αυτόματα σε μία φόρμα συμπλήρωσης,

• Ανεβάζεις δωρεάν το βιογραφικό σου και επιλέγεις τα σεμινάρια ή τις πιστοποιήσεις που ήδη έχεις, και εκδηλώνεις ενδιαφέρον για σχολές ή σεμινάρια (αν θες)

• Μόλις δημιούργησες νέο λογαριασμό! Τώρα έχεις πρόσβαση σε όλες τις αναρτημένες αγγελίες - αυτή τη στιγμή είναι περισσότερες από 80- από επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σου, μπορείς να κάνεις εσύ το πρώτο βήμα.
 

Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα φίλτρα, μπορείς να επιλέξεις τις θέσεις εργασίας που σε ενδιαφέρουν, το είδος της επιχείρησης και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Έπειτα, από τη λίστα των αποτελεσμάτων μπορείς να επιλέξεις την αγγελία ή τις αγγελίες που σε ενδιαφέρουν και να μάθεις περισσότερα για το τι ψάχνουν και φυσικά να υποβάλεις την αίτησή σου!


3. Ξεκίνα την εκπαίδευσή σου με ένα σεμινάριο.

Εάν δεν έχεις προϋπηρεσία ή γνώσεις για τον καφέ, ξεκίνα την εκπαίδευσή σου με ένα σεμινάριο SCAE Barista Foundation. Για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου, συνέχισε με ένα SCAE Brewing Foundation. Φυσικά, πρόσθεσε τις αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις που θα λάβεις στο βιογραφικό σου, αλλά και στην πλατφόρμα barista JOBS.
 

4. Μίλα με τους baristi!

Ρώτα τους για τη δουλειά τους, πώς τη βρήκαν και ποιες είναι οι συμβουλές τους για κάποιον που βρίσκεται στο ξεκίνημα της καριέρας του ως barista. Πού ξέρεις; Αν ανοίξει μια θέση, μπορεί να σκεφτούν εσένα για να την καλύψεις, αφού έχεις εκδηλώσει το ενδιαφέρον σου!
 

5. Μην χάνεις τις διοργανώσεις της βιομηχανίας του καφέ!

Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για networking και εύρεση δουλειάς. Μπορείς να ενημερώνεσαι από αυτές από τα social media κανάλια του barista.gr, αλλά και από το blog μας.
 

6. Εμπλούτιζε διαρκώς τις γνώσεις σου!

Υπάρχουν άπειρα videο και άρθρα στο διαδίκτυο, τα οποία θα σε βοηθήσουν να γίνεις coffee expert. Το να γνωρίζεις καλά το αντικείμενό σου είναι μια βασική προϋπόθεση για να επιτύχεις στον κόσμο του καφέ.

Σου ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην αναζήτησή σου και μια γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση!