Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε μια μηχανή καφέ για το μαγαζί σας;

Το να εξοπλίσετε ένα καφέ με μια μηχανή καφέ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί έρευνα, ειδικά για όσους δεν είναι επαγγελματίες baristi. Κάτι που, φυσικά, δεν είναι και απαραίτητο. Δείτε παρακάτω ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν αγοράσετε μια μηχανή καφέ, αλλά και μερικά μοντέλα που θα σας ενθουσιάσουν.

Η αλήθεια είναι πως στην αγορά διατίθεται πληθώρα μηχανών espresso με πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες, μοναδικό design και λειτουργικότητα και ευρεία γκάμα τιμών. Το θέμα είναι όμως ποια είναι η σωστή επιλογή για το δικό σας καφέ. Χρειάζεστε μια «ημι-επαγγελματική» μηχανή καφέ (prosumer), που δανείζετε δηλαδή την τεχνολογία των επαγγελματικών μηχανών, αλλά κάνει και για οικιακή χρήση ή μια ημι-αυτόματη μηχανή; Με μονό ή διπλό boiler; Να έχει εναλλάκτη θερμότητας;

Τα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι εύκολο να απαντηθούν, εκτός και εάν συμβουλεύεστε κάποιον barista. Όμως, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, εκτός από την ποιότητα που θέλετε να έχετε στο φλυτζάνι και άλλους παράγοντες προκειμένου να επιλέξετε το μοντέλο μηχανής καφέ που θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την επιχείρησή σας.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε μια μηχανή καφέ

Μηχανές υπάρχουν πολλές και οι περισσότερες από αυτές είναι καλές. Όμως, σημασία δεν έχει μόνο η ποιότητα του κατασκευαστή, αλλά εάν είναι η κατάλληλη επιλογή βάση των αναγκών του δικού σας καφέ.

Για να αξιολογήσετε, λοιπόν, τις μηχανές που βλέπετε, θα πρέπει να ελέγξετε τα παρακάτω:

  1. Την ποιότητα του καφέ espresso. Εάν δουλεύετε με μία ποικιλία καφέ με ιδιαίτερο ψήσιμο (medium ή light), τότε η σταθερότητα στην θερμοκρασία παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο.
     
  2. Τον χώρο που έχετε διαθέσιμο για να την τοποθετήσετε.
     
  3. Εάν ο cappuccino που προσφέρετε θέλετε να είναι ένα έργο τέχνης και το latte art είναι ενταγμένο στο menu του καφέ σας, τότε πρέπει να δείτε πόσο ξηρό ατμό έχει η μηχανή και εάν τα ακροφύσια της είναι βολικά στην κλίση τους, αλλά και εάν μπορείτε να βρείτε εύκολα μύτες (steam tip) με διαφορετικές τρύπες.

  4. Την ενέργεια που καταναλώνει. Οι μεγαλύτερες μηχανές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα, όμως πολλά μοντέλα διαθέτουν επιλογές για εξοικονόμηση ενέργειας.
     
  5. Τις προσωπικές σας προτιμήσεις σε σχέση με το χρώμα της μηχανής, τον κατασκευαστή κλπ.
     
  6. Το πόσο εύκολο είναι να βρείτε στην αγορά ανταλλακτικά. Στο barista.gr αναλαμβάνουμε την επισκευή των περισσότερων μηχανών που υπάρχουν στην αγορά, ενώ στο e-shop μας μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα πολλά ανταλλακτικά.

Οι επαγγελματικές μηχανές θα σας δώσουν τη δυνατότητα να έχετε καλύτερο έλεγχο στο τελικό ρόφημα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν παράγοντες όπως την άλεση του καφέ, την πίεση, την θερμοκρασία εκχύλισης κλπ. και να δώσουν το επιθυμητό άρωμα, τη γεύση και την ποιότητα στον espresso. Επίσης, οι περισσότερες επαγγελματικές μηχανές μπορούν να μειώσουν το ανθρώπινο λάθος και να ανταποκριθούν στην μεγάλη ζήτηση που έχει ένα καφέ, δίνοντας, εγγυημένα, το ίδιο αποτέλεσμα κάθε φορά.

Γι' αυτό και είναι σημαντικό να απαντήσετε σε ερωτήματα όπως πώς θα λειτουργεί όταν θα πρέπει να ετοιμαστούν δύο ροφήματα ταυτόχρονα; Πόσα groupheads θα χρειαστείτε και πόσες ράβδους για το αφρόγαλα; Ποιος θα κάνει τον καθαρισμό και πόσο χρόνο θα του παίρνει;

5 μοντέλα μηχανών καφέ που ξεχωρίζουν

1. ECM Elektronica Profi Due

ECM Elektronica Profi Due είναι μια διπλή, αυτόματη μηχανή με δυνατότητα αυτόματου καθαρισμού, η οποία μπορεί να δουλέψει είτε με σύνδεση στο τοπικό δίκτυο είτε με δοχείο νερού. Διαθέτει, επίσης, group τύπου Ε61, υψηλής ποιότητας, αναβαθμισμένα από την ECM με ανοξείδωτο μανιτάρι στην κεφαλή .

εψμ

2. Rocket Espresso Boxer 2 group

Η Rocket Espresso Boxer 2 group είναι μια επαγγελματική μηχανή με πολύ σταθερή απόδοση σε απαιτητικές καταναλώσεις. Το μέγεθος της είναι το ιδανικό για περιπτώσεις που ο χώρος είναι μικρός και η εξοικονόμησή του σημαντική. Το μικρό της μέγεθος, δεν την εμποδίζει να παρέχει σταθερότητα στη θερμοκρασία αφού, η Boxer, διαθέτει ένα καζάνι με εντυπωσιακή χωρητικότητα (13.2 λίτρα).


 

rocket

3. Markus Mini Control 2 Group - ΕΧPOBAR

Η Markus Mini είναι μια compact μηχανή καφέ με 2 groups, ηλεκτρονική πλακέτα για τον προγραμματισμό των δόσεων ογκομετρικά και boiler που γεμίζει αυτόματα.

markus

4. Zircon Display Αυτόματη 2 Group - EXPOBAR

Η Zircon Display είναι μια αυτόματη μηχανή με 2 group. Διαθέτει ηλεκτρονική πλακέτα για τον προγραμματισμό των δόσεων ογκομετρικά και λειτουργία για αυτόματο γέμισμα του boiler.

 rocket


Σας μπέρδεψαν οι αναφορές σε μονό ή διπλό boiler; Δείτε τα υπέρ και τα κατά κάθε κατηγορίας και επιλέξτε μια μηχανή espresso για το δικό σας κατάστημα.