Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

To λεξικό του brewing!

Ανακαλύπτοντας τον συναρπαστικό κόσμο του brewing, ένας νέος barista είναι λογικό να έχει άγνωστες λέξεις. Ένα mini λεξικό των βασικών εννοιών είναι ό,τι χρειάζεται για να μυηθεί κανείς στη διαδικασία της δημιουργίας εκλεκτών ροφημάτων με μια ποικιλία εργαλείων και μεθόδων που δίνουν διαφορετικά γευστικά αποτελέσματα!

☕ AeroPress

Η μηχανή brewing AeroPress αποτελείται από 2 κυλίνδρους που τοποθετούνται ο ένας μέσα στον άλλο και με αυτόν τον τρόπο «εγκλωβίζουν» τον ενδιάμεσο αέρα. Ο αέρας αυτός χρησιμοποιείται ως έμβολο που «σπρώχνει» το ζεστό νερό μέσω του καφέ, προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή γεύση στο τελικό φλιτζάνι καφέ.

☕ Brewing

Brewing ονομάζουμε τη διαδικασία παραγωγής ροφημάτων καφέ με την ελεγχόμενη επαφή συγκεκριμένης ποσότητας ζεστού ή κρύου νερού με συγκεκριμένη ποσότητα φρεσκοαλεσμένου καφέ,

☕ Chemex

cups

Η διαχρονική γυάλινη καφετιέρα Chemex σε σχήμα κλεψύδρας που απαιτεί ειδικά φίλτρα για να τη δημιουργία μιας αρωματικής και ισορροπημένης κούπας καφέ.

☕ Cold Brewing

Το cold brewing ή διαδικασία εκχύλισης με κρύο νερό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αλεσμένος καφές έρχεται σε επαφή με κρύο νερό ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα (12 έως 24 ώρες). Το αποτέλεσμα είναι μια κούπα αρωματικού κρύου καφέ με χαμηλή οξύτητα και έντονα γευστικά χαρακτηριστικά.

☕ Dripper

dripper

Ένα από τα πιο διαδεδομένα και εύκολα στη χρήση εργαλεία εκχύλισης καφέ φίλτρου! To dripper είναι ουσιαστικά ένας κώνος, ο οποίος μπορεί να είναι πλαστικός, γυάλινος, κεραμικός ή μεταλλικός, στον οποίο προσαρμόζεται ένα χάρτινο φίλτρο με αλεσμένο καφέ. Ο κώνος αυτός τοποθετείται πάνω σε μια ειδική κανάτα ή σε μια κούπα καφέ. Στη συνέχεια, ζεστό νερό έρχεται σε επαφή με τον αλεσμένο καφέ και πραγματοποιείται εκχύλιση.

☕ Extraction

Το ποσοστό των διαλυτών στοιχείων (Total Dissolved Solids ή TDS) του καφέ που εξάγονται από το άλεσμα μέσω της επαφής του με το νερό και καθορίζουν τη γεύση και την ένταση της τελικής κούπας.

☕ Filter

Κάθε εργαλείο brewing χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο φίλτρο. Έτσι, υπάρχουν χάρτινα, υφασμάτινα και μεταλλικά φίλτρα, τα οποία διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και απαιτούν διαφορετικό χειρισμό από έναν barista.

☕ French Press

Η γνωστή σε όλους μας compact καφετιέρα με το έμβολο και το μεταλλικό φίλτρο που πιέζει τους κόκκους του αλεσμένου καφέ στον πάτο της.

☕ Grind Size

Ο βαθμός άλεσης του καφέ, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της επιτυχίας του brewing, καθώς επηρεάζει τον ρυθμό της εκχύλισης και την ταχύτητα με την οποία το νερό περνάει μέσα από τον καφέ.

☕ Pour-Over

Η μέθοδος brewing στην οποία ζεστό νερό πέφτει αργά και σταθερά σε αλεσμένο καφέ που βρίσκεται τοποθετημένος σε ειδικό φίλτρο (βλέπε Chemex και Dripper). To pour-over έχει το πλεονέκτημα του ελέγχου όλων των σημαντικών παραγόντων: από το βαθμό άλεσης και τη θερμοκρασία του νερού, μέχρι την αναλογία νερού προς καφέ και τον χρόνο εκχύλισης.

☕ Siphon

syphon

Το siphon ή syphon είναι ένα εργαλείο εκχύλισης που χρησιμοποιεί το μηχανισμό του σιφονισμού για τη δημιουργία μιας καθαρής κούπας με έντονα φρουτώδη χαρακτηριστικά. 

☕ Turbulence

Turbulence είναι ο στροβιλισμός του νερού κατά την επαφή του με τον αλεσμένο καφέ. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας του brewing που μπορεί να καθορίσει την αύξηση της εκχύλιση των στερεών διαλυτών.

☕ Water to Coffee Ratio

H αναλογία νερού προς καφέ, κοινώς το πόση ποσότητα καφέ χρειάζεται ανά λίτρο νερού για να παρασκευάσουμε μια ποιοτική κούπα καφέ με την κάθε μέθοδο/εργαλείο εκχύλισης.

Γίνε expert στο brewing!

Τώρα που ξέρεις τι σημαίνουν οι βασικές έννοιες του brewing, δεν νιώθεις και πιο έτοιμος/η να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη; 

Σε ένα σεμινάριο SCAE Brewing Foundation θα έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις τις απαραίτητες γνώσεις, να κάνεις πρακτική εξάσκηση και να λάβεις την απαραίτητη πιστοποίηση!