Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Εάν ο καφές είναι μία από τις καθημερινές απολαύσεις σου, τότε δεν έχεις παρά να μάθεις και τα μυστικά του για να τελειοποιήσεις την τεχνική σου και να γίνεις ο barista του εαυτού σου και, φυσικά, των φίλων σου. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι τι να κάνεις τη νέα χρονιά, δεν έχεις παρά να βάλεις τον καφέ στη λίστα με τα new year resolutions σου, και να μπεις σε πρόγραμμα για να εξελίξεις αυτή την τόσο παθιασμένη σχέση!
Εάν νομίζεις ότι γνωρίζεις καλά τα μυστικά του καφέ μάλλον πρέπει να διαβάσεις περισσότερο και να μάθεις για παράδειγμα ότι το φιλτραρισμένο νερό δεν αλλοιώνει καθόλου τη γεύση του καφέ.
Συνεπώς, η σημασία του νερού στην εκχύλιση εσπρέσο είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα.
Επίσης, σε περίπτωση που θέλεις ο καφές σου να είναι πιο ελαφρύς μπορείς να τον αραιώσεις στο τέλος με ζεστό νερό, για να μη χάσεις τα αρώματα και τη γεύση του, αντί να κανείς μια μεγαλύτερη εκχύλιση που θα έχει περισσότερη πίκραδα και λιγότερο σώμα.
Αφού βεβαιωθείς ότι έχεις μάθει τα βασικά του καφέ, μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο.
Είναι δεδομένο ότι ο φρεσκοαλεσμένος καφές δίνει μια απόλυτα αρωματική κούπα καφέ με γεμάτη γεύση, σε σχέση με τον συσκευασμένο, οπότε εάν αποκτήσεις τον δικό σου μύλο, θα μπορείς να φτιάχνεις τον τέλειο καφέ. Ανάλογα με την καφετιέρα που χρησιμοποιείς πηγαίνει και το άλεσμα. Για παράδειγμα, ο εσπρέσο πρέπει να είναι λεπτοκομμένος, όπως η άχνη ζάχαρη, ενώ η καφετιέρα φίλτρου χρειάζεται καφέ μέτρια αλεσμένο.
Μάθε γιατί πρέπει να αγοράσεις ένα φθηνό μύλο άλεσης αντί να αγοράζεις έτοιμο καφέ και ξεκίνα να απολαμβάνεις αληθινά ποιοτικό καφέ εσπρέσο!
Επειδή το κάνει η μητέρα σου δε σημαίνει ότι είναι σωστό. Ο φρεσκοαλεσμένος καφές δεν διατηρείται στο ψυγείο! Χρειάζεται αεροστεγής συσκευασία, θερμοκρασία δωματίου και καμία επαφή με φως και αέρα, και φυσικά να καταναλωθεί εντός μίας εβδομάδας. Οι κόκκοι πάλι διατηρούνται φρέσκοι μέχρι και 34 εβδομάδες, πάντα σε αεροστεγείς συσκευασίες.
Ένας άλλος πολύ διάσημος μύθος για τον καφέ είναι ότι προκαλεί αϋπνία. Μάθε περισσότερο για αυτόν τον μύθο για τον καφέ αλλά και την αλήθεια και συνέχισε να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρόφημα!
Εκτός από τις κλασικές καφετιέρες για καφέ φίλτρου και τις μηχανές υψηλής πίεσης, καλό είναι να μάθεις και νέες τεχνικές – όχι απαραίτητα πολύπλοκες- που μπορούν να σου δώσουν τέλειο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η μέθοδος Siphon που κάνει το brewing να μοιάζει με αλχημεία, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Απελευθερώνει σωστά όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του καφέ, ενώ στη γαλλική πρέσα η απουσία φίλτρου αφήνει όλα τα έλαια του καφέ στην κούπα. Ακόμα και η απλή μέθοδος Pour Over μπορεί να σε εντυπωσιάσει με τον έντονο, σε γεύσεις, καφέ που δίνει. Μάθε τα μυστικά του Pour Over και ετοίμασε μια αληθινά ισορροπημένη κούπα καφέ!
Κι αν έχεις άγνωστες λέξεις μπορείς να εντάξεις στον καθημερινό προγραμματισμό σου την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου, όπως αυτά που διοργανώνει το barista.gr και στα οποία θα εμπλουτίσεις πραγματικά τις γνώσεις σου.
Όσο κι αν πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά τον καφέ πάντα υπάρχουν πράγματα που μπορείς τόσο να μάθεις, όσο και να εφαρμόσεις, για να φτιάχνεις την πιο ευωδιαστή κούπα. Κυρίως, όμως, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να απολαμβάνεις τον καφέ σου, γιατί ακόμα κι ο χρόνος που αφιερώνεις σε ένα φλυτζάνι ζεστού καφέ είναι ένα new year resolution, που θα σε φέρει πιο κοντά στην απόλαυση της γεύσης και των αρωμάτων!
Καλή χρονιά!