Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
H μέθοδος εκχύλισης καφέ pour over έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερους φανς και αποτελεί την απόλυτη επιλογή των coffee hipsters. Εάν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε το κατάλληλο pour over kit για να φτιάχνετε το δικό σας τέλειο κρύο καφέ.
Οι γυάλινες καφετιέρες με το φίλτρο είναι το απόλυτο gadget για τον πάγκο της κουζίνας όσων αγαπούν τον specialty coffee. Απλές στη χρήση, χρειάζονται μόνο σωστή τεχνική και φυσικά τις κατάλληλες δεξιότητες. Γιατί αυτό που κάνει τον καφέ να ξεχωρίζει με αυτή τη μέθοδο είναι η διαδικασία παρασκευής και όταν την κατακτήσει κανείς δεν ξαναπίνει άλλο καφέ!
Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας έναν καλό μύλο άλεσης, καθώς θα σας εξασφαλίσει μια ολοένα και πιο σταθερή άλεση και έναν ομοιόμορφα φρεσκοαλεσμένο καφέ. Ο καφές που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι αλεσμένος σχετικά καλά, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές της καφετιέρας σας.
Σημειώστε επίσης πως η δόση πρέπει να είναι πάντα η ίδια, γιατί μια διαφοροποίηση στη δοσολογία νερού και καφέ θα σας δώσει πολύ απλά έναν άλλο καφέ γευστικά. Μια καλή δοσολογία για αρχή είναι τα 18 γραμμάρια νερού για κάθε 1 γραμμάριο καφέ. Ωστόσο, μπορείτε να πειραματιστείτε μέχρι να πετύχετε τη δική σας ιδανική γεύση.
Το νερό που θα χρησιμοπoιήσετε καλό είναι να έχει προηγουμένως φιλτραριστεί και να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε cold brew. Εάν διαθέτετε θερμόμετρο μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε. Ειδικά για τους ζεστούς καφέδες θεωρείται απαραίτητο αξεσουάρ.
Πριν ξεκινήσετε την εκχύλιση βρέξτε το φίλτρο σας, κάνοντας κυκλικές κινήσεις, για 5 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια θυμηθείτε να αδειάσετε την καράφα γιατί κανείς δεν θα ήθελε να πιει καφέ που θα έχει και το νερό καθαρισμού του φίλτρου.
Τέλος, αφού τοποθετήσετε τον καφέ στο φίλτρο, ρίξτε το νερό σε δύο δόσεις. Ρίξτε 30 γραμμάρια νερό και αφήστε να ανέβει η στάθμη του και φυσικά να μουλιάσουν οι κόκκοι του καφέ για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο νερό πολύ αργά, με κυκλικές κινήσεις, ώστε να φτάσει και στον παραμικρό κόκκο καφέ που είναι στο φίλτρο.
Ουσιαστικά, αυτό που κάνει μοναδική αυτή τη μέθοδο είναι η διαδικασία παρασκευής και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα, γι' αυτό και αποκτά όλο και περισσότερο κοινό.
Εκτός από τον εξαιρετικής ποιότητας καφέ και το φίλτρο, θα χρειαστείτε και μια καφετιέρα pour over. Η Hario V60 είναι μία εξαιρετική και ταυτόχρονα πολύ οικονομική επιλογή, που ξεχωρίζει για το design της.
To κωνικό σχήμα της επιτρέπει την εύκολη εκχύλιση στον πυθμένα της καφετιέρας. Είναι ιδανική για καφέ μεσαίας άλεσης και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι τα φίλτρα της που είναι πιο λεπτά σε σχέση με τα φίλτρα οποιασδήποτε άλλης pour over καφετιέρας. Αυτό σημαίνει ότι δεν διοχετεύεται καθόλου γεύση από το χαρτί στον καφέ κατά τη διάρκεια της παρασκευής. Τα σπιράλ τοιχώματα συμβάλλουν στην ομοιόμορφη εκχύλιση.
Στη V60 ταιριάζουν πάρα πολύ καφέδες από τη Γουατεμάλα, την Κένυα, την Κόστα Ρίκα και το Ελ Σαλβαδόρ.
Η κανάτα Chemex για 8 κούπες καφέ είναι μια εξίσου εξαιρετική επιλογή που επιτρέπει να παρατηρεί κανείς εύκολα τη διαδικασία εκχύλισης. Συνίσταται για πιο χοντρά αλεσμένο καφέ και το δυνατό της σημείο είναι το παχύ φίλτρο που τοποθετείται σχεδόν κάθετα στα τοιχώματα.
Με αυτό τον τρόπο, το νερό ρέει πολύ αργά σε σχέση με τις άλλες pour over και μειώνει έτσι τις συνέπειες στην ποιότητα του καφέ από τα τεχνικά λάθη που ίσως κάνει κάποιος (Δείτε αναλυτικά τον τρόπο παρασκευής καφέ βήμα βήμα με μία Chemex, ενώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί αυτή η πολύ προηγμένη και σχεδιαστικά υπέροχη καφετιέρα). Με την Chemex αναδεικνύεται η γλυκύτητα του καφέ, τα φρουτώδη στοιχεία του και η απαλή του γεύση.
Είναι ιδανική για καφέ από την Κένυα, τον Παναμά και την Αιθιοπία.
Όποια από τις δύο καφετιέρες κι αν διαλέξετε να θυμάστε πως ο τέλειος κρύος καφές με μια pour over είναι θέμα εμπειρίας και χρόνου. Κάντε όσες περισσότερες προσπάθειες, πειραματιστείτε αρκετά και δοκιμάστε να κρατάτε σημειώσεις, μέχρι να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα που θα ταιριάζει στη γεύση σας. Τότε θα έχετε πετύχει τη δική σας τέλεια συνταγή.
Συμβουλή: Εάν βάλετε πάγο, υπολογίστε και το νερό που θα προστεθεί στον καφέ σας από το λιώσιμο του πάγου, για να μην είναι το τελικό αποτέλεσμα πολύ ελαφρύ.