Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.
T. S. Eliot
Η Βραζιλία, εκτός από τον Αμαζόνιο, το Καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο και το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, είναι γνωστή και ως η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ παγκοσμίως!
Η έλευση και η καλλιέργεια του καφέ δεν καθόρισαν μόνο την οικονομία της Βραζιλίας, αλλά άλλαξαν μια για πάντα την ιστορία της. Ας κάνουμε μια αριθμητική αναδρομή στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παραγωγής καφέ στη μακρινή χώρα της Λατινικής Αμερικής:
1727: η χρονιά που φυτεύτηκε το πρώτο καφεόδενδρο στη Βραζιλία από τον Francisco de Melo Palheta. Όμως, οι σπόροι του καφέ δεν έφτασαν εύκολα στη Βραζιλία. Όταν η τότε κυβέρνηση της Βραζιλίας ζήτησε να αγοράσει σπόρους από τη γειτονική Γαλλική Γουιάνα, ο κυβερνήτης της αρνήθηκε, με σκοπό να διατηρήσει το μονοπώλιο της χώρας του. Ο Francisco de Melo Palheta στάλθηκε τότε σε διπλωματική αποστολή στη Γαλλική Γουιάνα, όπου ξελόγιασε τη σύζυγο του κυβερνήτη κι αυτή του έδωσε ένα μπουκέτο λουλούδια, στο οποίο είχε κρύψει τους σπόρους που της ζήτησε. Κι έτσι... ερωτιάρικα ξεκίνησε η ιστορία του βραζιλιάνικου καφέ!
40% ήταν το μερίδιο της Βραζιλίας στην παγκόσμια παραγωγή καφέ τη δεκαετία του 1840, γεγονός που την τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας των χωρών από άποψη παραγωγής καφέ!
6 είναι οι κυριότερες πολιτείες καλλιέργειας του καφέ στη Βραζιλία: Minas Gerais, Espírito Santo, São Paulo, Bahia, Rondônia και Paraná.
1880 - 1930: η χρονική αυτή περίοδος είναι γνωστή και ως "café com leite" (καφές με γάλα), με τον καφέ να συμβολίζει το São Paulo και το γάλα τη γαλακτοκομική βιομηχανία της Minas Gerais. Στο διάστημα αυτό, ο έλεγχος της πολιτικής σκηνής της χώρας ήταν μοιρασμένος ανάμεσα στις δυο αυτές πολιτείες.
2,7 εκατομμύρια τόνοι: η συνολική παραγωγή καφέ της Βραζιλίας το 2011. Η ποσότητα αυτή ήταν διπλάσια από την αντίστοιχη του Βιετνάμ, που κατείχε τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια παραγωγή καφέ.
3,5 εκατομμύρια άνθρωποι περίπου εργάζονται στη βιομηχανία καφέ της Βραζιλίας.
85% εκτιμάται ότι είναι το ποσοστό της arabica στη συνολική παραγωγή καφέ της Βραζιλίας.
1/3 της συνολικής παραγωγής καφέ παγκοσμίως προέρχεται από τη Βραζιλία, η οποία, εκτός από μεγαλύτερος παραγωγός, είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον πλανήτη.
Παρότι πολλοί θεωρούν ότι η ποσότητα επισκιάζει την ποιότητα του βραζιλιάνικού καφέ, η αλήθεια είναι ότι η Βραζιλία παράγει μονοποικιλιακούς, speciality καφέδες υψηλών προδιαγραφών και ξεχωριστών γευστικών προφίλ.
Οι περισσότεροι καφέδες από τη Βραζιλία χαρακτηρίζονται από μια έντονη γλυκύτητα με νότες καραμέλας και σοκολάτας, έντονο σώμα και σχετικά χαμηλή οξύτητα.
Ακόμα, η Βραζιλία διαθέτει ένα από τα πιο λεπτομερή συστήματα ταξινόμησης καφέ στον κόσμο και οι κατατάξεις, από την καλύτερη στη χειρότερη, είναι οι εξής: strictly soft, soft, softish, hard, riada, rio και rio zona.
Αφού έμαθες τόσα πολλά πράγματα για τον καφέ στη Βραζιλία, μπορείς τώρα να προχωρήσεις στις επόμενες δυο στάσεις του ταξιδιού μας στις χώρες του καφέ: το Βιετνάμ και τη Γουατεμάλα!