Έχω μετρήσει τη ζωή μου με κουταλιές καφέ.

T. S. Eliot

Τι είναι barista και ποιος ο ρόλος του;

Τι είναι barista και ποιος ο ρόλος του;

Η λέξη barista, μπήκε τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας και όλοι γνωρίζουν πως ένας barista φτιάχνει καφέ, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ποιος είναι ο ρόλος ενός barista και ποιες ιδιότητες, δεξιότητες και ταλέντα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να μπορεί να χαρακτηριστεί "barista".


Θεωρείται ένα σύγχρονο επάγγελμα, όμως πολλοί ισχυρίζονται πως απλά κάποιοι βρήκαν μια πιο μοντέρνα λέξη για να περιγράψουν τον κλασικό μπουφετζή ή τον παραδοσιακό καφετζή. Όμως κάνουν λάθος! Ο barista δεν είναι απλά κάποιος που φτιάχνει καφέ. Είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί πάντα να φτιάξει τον τέλειο καφέ και έχει αφοσιωθεί στο να δημιουργήσει τον πιο άψογο specialty coffee.


Και όταν μιλάμε για specialty coffees, μιλάμε για την... αφρόκρεμα των καφέδων και τις πιο άψογες γευστικά και αισθητικά κούπες καφέ που μπορεί να απολαύσει ένας γνήσιος coffee lover.

Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος κάθε barista. O barista είναι ο καλλιτέχνης του καφέ. Ο άνθρωπος που βλέπει το σερβίρισμα, ως την ευκαιρία να δημιουργήσει με καμβά τον καφέ μικρά έργα τέχνης. Όμως οι δημιουργίες ενός σωστού barista δεν είναι μόνο αισθητικά άρτιες, αλλά οφείλουν να έχουν την τέλεια γεύση, αυτή που θα ικανοποιήσει τον κάθε ουρανίσκο.

Ο barista είναι ο master chef του καφέ. Αυτός που όχι μόνο γνωρίζει πώς να φτιάξει μια σωστή κούπα καφέ, και ελέγχει όλες τις παραμέτρους, ώστε να αναδειχτούν τέλεια όλα τα γευστικά στοιχεία που μπορεί να διαθέτει ένα χαρμάνι καφέ, αλλά ταυτόχρονα πειραματίζεται με νέα υλικά (από ξηρούς καρπούς, μέχρι φρούτα, μπαχαρικά κ.λπ) συνθέτοντας τις πιο ευφάνταστες δημιουργίες καφέ.


Ο ρόλος ενός barista


Πάνω από όλα όμως ένας barista, γνωρίζει τα πάντα για τον καφέ: από την παραγωγή και την καλλιέργεια του καφέ, μέχρι την άλεση και τις μεθόδους παρασκευής και σερβιρίσματος. Ο barista ξέρει ποιες χώρες και ποιες φάρμες παράγουν καλό καφέ, γνωρίζει όλες τις γευστικές διαφορές και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε χαρμάνι και το γευστικό προφίλ κάθε κόκκου καφέ, έχει εντρυφήσει στην τέχνη της άλεσης και του brewing του καφέ και ενημερώνεται για το νέο εξοπλισμό που εμφανίζεται στην αγορά της εστίασης και μελετά τα πλεονεκτήματα και τις νέες πρωτοποριακές μεθόδους παρασκευής καφέ, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να κατανοήσει πως διάφοροι παράμετροι (όπως η θερμοκρασία ή και η ποιότητα του νερού) μπορούν να αλλοιώσουν ή να απογειώσουν το γευστικό αποτέλεσμα ενός καφέ.

Ο barista λοιπόν, δεν είναι απλά "καφετζής", είναι ο guru του καφέ και αυτός που σέβεται την αγάπη πολλών για το πιο δημοφιλές ρόφημα του πλανήτη και ο ίδιος ποτέ, μα ποτέ, δεν σταματά το ταξίδι της γνώσης, του πειραματισμού και της δημιουργίας στο κυνήγι της κατάκτησης του απόλυτου στόχου: να σερβίρει έναν καφέ που όποιος το δοκιμάζει θα πει ότι είναι κορυφαίος όλων! Διαβάστε επίσης, τα χαρακτηριστικά ενός καλού barista.